Home / Printer Blog / Hoe een 3D-printer onderhouden

Hoe een 3D-printer onderhouden

Hoe een 3D-printer onderhouden

3D-printen is een relatief jonge technologie die voortdurend in ontwikkeling is. We verwachten meer veranderingen in toekomstige 3D-print technologieën. Door de nieuwe ontwikkelingen zouden er ook enorme bedragen voor de machines betaald moeten worden. Maar daar houden de kosten niet op; 3D-printers hebben ook regelmatig onderhoud nodig, wat extra kosten met zich mee kan brengen. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken over deze kosten, want het hebben van een account hier op https://immediate-edge.co/nl/ is een grote hulp om de financiële problemen van het hebben van een 3D-printer op te lossen. 3D printer in goede staat voor een lange tijd.

Smeer de bewegende delen 

3D-printers hebben veel bewegende delen die gesmeerd moeten worden om vlot te kunnen werken. De rails en geleiders zijn enkele van de essentiële onderdelen die u moet smeren om stilstand te voorkomen. Doe een paar druppels naaimachine olie op de onderdelen. Je kunt ook andere smeermiddelen gebruiken, maar zorg ervoor dat ze veilig zijn voor kunststoffen. 

Maak de bouwplaat schoon 

De meeste mensen brengen vaak lijm aan op de bouwplaat wanneer ze 3D-prints uit de printers halen om wikkelen te voorkomen. Dan blijven er meestal wat deeltjes of gesmolten plastic achter op de bouwplaat. Daarom moet u de bouwplaat altijd reinigen nadat u de printer hebt verwijderd. Als de oppervlakken niet worden gereinigd, zullen de producten niet goed werken. Gebruik een schone doek gedompeld in warm water om de bouwplaat te reinigen. 

Draai de schroeven van de riemschijven vast 

De schijven worden op de X- en Y-as gemonteerd, blootgesteld aan constante beweging en trillingen. Daardoor kunnen de schroeven na verloop van tijd losser komen te zitten, met alle gevolgen van dien voor de uitlijning en de afdrukkwaliteit. U moet ook de schroeven van de riemschijven regelmatig controleren en aandraaien. Inbussleutels zijn het beste gereedschap voor dat soort werk. 

Houd het spuitstuk van de draad schoon 

De toestand van het spuitstuk van de draad bepaalt de afdrukkwaliteit van de printer. Zelfs de kleinste verstoppingen kunnen het volledige ontwerp aanzienlijk aantasten. Een van de gemakkelijkste manieren om te weten dat de spuitmond verstopt is, is wanneer de draad er met een boogje uitkomt. U kunt de verstoppingen gemakkelijk met de hand wegvegen, maar voorzichtigheid is geboden om beschadiging van de spuitmond te voorkomen. 

Maak de extruder schoon 

De draad gaat door de walsen voordat hij in het koude uiteinde van de extruder terechtkomt. Sommige deeltjes schuren gewoonlijk van het materiaal af door de walsen. Die materialen komen vast te zitten op de walsen, waardoor hun geometrie verandert en verkeerde extrusies ontstaan. Een tandenborstel kan de rollers doeltreffend reinigen om de extruder soepeler te laten werken en zo prints van hoge kwaliteit te genereren. 

De firmware van de 3D-printer bijwerken 

Afhankelijk van het model en de grootte, gebruiken 3D-printers verschillende soorten firmware. De firmware moet echter ook voortdurend worden bijgewerkt om correct te functioneren. Verouderde software kan de printer snel tot stilstand brengen of bepaalde kernfuncties beperken. Afhankelijk van de software die u gebruikt, bieden sommige ontwikkelaars gratis updates aan, terwijl andere een klein bedrag in rekening kunnen brengen. 

 De filters en het woonoppervlak vervangen 

Ook de filters van 3D-printers raken na verloop van tijd verstopt, voornamelijk door het morsen van draad die de machines gebruiken. De vochtophoping kan echter ook de filters aantasten. De apparaten hebben ventilator voor koeling, maar dat zal niet voldoende zijn. Vervang de filters dus regelmatig om dergelijke problemen te voorkomen. Het bouwoppervlak kan ook krassen vertonen, wat de algemene visuele aantrekkingskracht van de 3D-prints beïnvloedt. Overweeg oude tapes af te halen en door nieuwe te vervangen om het woonoppervlak te behouden. 

De bovenstaande tips kunnen u helpen om uw 3D-printer na verloop van tijd goed te onderhouden, maar misschien wilt u met een professional praten voor meer inzichten. Zo kunt u projecten van de beste kwaliteit maken en dure reparaties vermijden.





Hoe een 3D-printer onderhouden

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-07-2023 - Wat zijn de beste grootformaat 3D-printers?
Op zoek naar de beste grootformaat 3D-printers? Overweeg dan bij het winkelen de volgende 3D-printers voor grote ontwerpen.  Sommige 3D-printers kunnen afbeeldingen in grootformaat maken. Met
Lees meer

19-01-2023 - Printsystemen van Koenig & Bauer: flexibel, snel en in topkw
Om grote aantallen labels en andere productinformatie op hoge snelheid en in topkwaliteit te kunnen printen, heeft Koenig & Bauer verschillende systemen beschikbaar: thermo transfer en contin
Lees meer

24-08-2022 - Hoe span ik de riem van mijn 3D-printer aan?
Een riem is een klein onderdeel van een 3D-printer waarvan de spanning en de toestand van vitaal belang zijn voor kwaliteitsafdrukken. Printen met een losse riem veroorzaakt problemen met de afdrukkwa
Lees meer

19-08-2022 - Wat zijn de beste 3D-printers voor figuurtjes?
Het belangrijkste verkoopargument voor 3D-printers is de ontwerpvrijheid die ze hun gebruikers bieden. Met een 3D-printer van goede kwaliteit kunt u vrijwel alles ontwerpen op een CAD-platform. En dit
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap