Home / Printer Blog / Hoe werkt 3D printen?

Hoe werkt 3D printen?

Hoe werkt 3D printen?

3D-printen (ook: Additive Manufacturing, Rapid Prototyping, Rapid Manufacturing) bestaat al langer dan vijfentwintig jaar en wordt tegenwoordig steeds populairder onder de “gewone” consumenten. Door verbetering van de techniek is het 3D printen niet alleen verder ontwikkeld waardoor de kwaliteit niet alleen verbeterd is, maar het ook nog eens voordeliger geworden is.

De werking van een 3D printer is niet moeilijk te begrijpen. Het werkt in principe hetzelfde als een inktjet printer, al worden er gel of fijne poeder gebruikt in plaats van ‘inkt’. Complexe vormen zijn voor een 3D printer geen enkel probleem. Er zijn tegenwoordig veel verbeteringen aan de printer aangebracht, waardoor mogelijkheden eindeloos worden en zo ook voor veel verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. Daarbij zou je kunnen denken aan het wetenschappelijke of medische sector, maar ook aan ontwerpers en kunstenaars die de printer gebruiken voor het ontwerpen van bijzondere objecten.

Omdat het gebruikt van de 3D printer steeds makkelijker wordt gemaakt voor de “normale consument” is de concurrentie en het aanbod enorm gestegen, waardoor er een prijsverlaging heeft plaatsgevonden.

Ook zijn er talloze soorten software en diensten ontwikkeld, waardoor het de consument makkelijker wordt gemaakt om het 3D printen ook een kans te geven. Op deze manier hoef je geen groot talent te hebben wat betreft tekenen en ontwerpen om een goed digitaal bestand te kunnen maken. Software als Rhinoceros, AutoCAd en Solidworks helpen je bij het realiseren van je idee. De software zorgt er vervolgens voor dat het ontwerp wordt opgeslagen als .STL bestand, waarin het bestand door de computer wordt opgedeeld in dunne plakjes.

Een andere vergelijkbare printer is een Carbon printer. Het verschil is dat bij een 3D printer een design laagje voor laagje wordtopgebouwd, waarbij een Carbon printer een techniek met speciaal hars gebruikt, die alleen hard wordt wanneer hij in aanraking komt met zuurstof en UV-licht.

Denk daarbij aan ontwerpers en kunstenaars; voor het creëren van bijzondere objecten, maar ook op wetenschappelijk gebied en in de medische sector wordt het 3D-printen steeds populairder.





Hoe werkt 3D printen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-07-2023 - Wat zijn de beste grootformaat 3D-printers?
Op zoek naar de beste grootformaat 3D-printers? Overweeg dan bij het winkelen de volgende 3D-printers voor grote ontwerpen.  Sommige 3D-printers kunnen afbeeldingen in grootformaat maken. Met
Lees meer

19-01-2023 - Printsystemen van Koenig & Bauer: flexibel, snel en in topkw
Om grote aantallen labels en andere productinformatie op hoge snelheid en in topkwaliteit te kunnen printen, heeft Koenig & Bauer verschillende systemen beschikbaar: thermo transfer en contin
Lees meer

24-08-2022 - Hoe span ik de riem van mijn 3D-printer aan?
Een riem is een klein onderdeel van een 3D-printer waarvan de spanning en de toestand van vitaal belang zijn voor kwaliteitsafdrukken. Printen met een losse riem veroorzaakt problemen met de afdrukkwa
Lees meer

19-08-2022 - Wat zijn de beste 3D-printers voor figuurtjes?
Het belangrijkste verkoopargument voor 3D-printers is de ontwerpvrijheid die ze hun gebruikers bieden. Met een 3D-printer van goede kwaliteit kunt u vrijwel alles ontwerpen op een CAD-platform. En dit
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap