Home / Relatiegeschenken Blog / Relatiegeschenk geven in 2020? Houd rekening met fiscale regels

Relatiegeschenk geven in 2020? Houd rekening met fiscale regels

Relatiegeschenk geven in 2020? Houd rekening met fiscale regels

Een flesje wijn voor een verjaardag en bubbels bij oud en nieuw, wij Nederlanders vinden het altijd leuk om een geschenkje te krijgen. Wanneer het daarbij gaat om een relatiegeschenk, moet je echter ook denken aan het fiscaal tintje. En dus zijn er een aantal zaken waarop je dient te letten.

Regels voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting

Zoals wel vaker gelden er andere regels voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting enerzijds en de omzetbelasting anderzijds. Voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting geldt er bijvoorbeeld geen harde grens per relatiegeschenk, maar wel voor het totaal van de representatiekosten.

In principe gaat het om representatiekosten

In vele landen kent men aan relatiegeschenken een eigen regeling toe, waarbij bepaalde drempels niet mogen worden overschreden. Ook in de vroegere Oort-wetgeving was dat het geval, waarbij 50 gulden de ultieme drempel was. Tegenwoordig catalogeert men relatiegeschenken echter gewoon onder de noemer representatiekosten, waaronder bijvoorbeeld ook feestjes en etentjes vallen.

Deze representatiekosten zijn aftrekbaar in de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Er geldt in dat geval geen drempel per individueel relatiegeschenk. Wel moet je rekening houden met een totale aftrekbeperking voor de volledige categorie representatiekosten. Hierbij geldt dat je maximaal 73,5% of 80% van de gemaakte kosten mag aftrekken, naargelang het gaat om de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting. Ook kan je opteren voor de drempel van 4.600 euro. Op het einde van het jaar maak je de berekening en maak je de keuze tussen de procentuele drempel of het vast bedrag, dit uiteraard naargelang wat voor jou voordeliger is.

Soms eerder reclame of sponsoring

In sommige gevallen gaat het niet om representatiekosten, maar wel om reclamekosten. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een pen met het bedrijfslogo laat graveren of wanneer je geschenken uitdeelt op een beurs. Deze reclamekosten zijn aftrekbaar in de winst, op voorwaarde dat ze niet buitenproportioneel zijn. Een fles Ace of Spades met een gegraveerd plaatje kan bijvoorbeeld problematisch zijn als zo’n fles met goud is belegd. Bij de bekende P&P relatieschenken zal dat dan weer geen probleem zijn.

Andere regels bij aftrekbaarheid btw

Voor de omzetbelasting moeten we eveneens het onderscheid maken tussen representatiekosten enerzijds en reclame of sponsoring anderzijds. Ook hier zijn reclamekosten interessanter.

Omzetbelasting bij representatiekosten

Wanneer er sprake is van een relatiegeschenk, is de betaalde btw in principe aftrekbaar. Hierop geldt echter wel een uitzondering wanneer er aan twee voorwaarden is voldaan:

  • De ontvanger heeft in dit jaar al voor meer dan 227 euro (excl. btw) aan relatiegeschenken, giften of personeelsvoorzieningen ontvangen;
  • De ontvanger die het relatiegeschenk zelf zou hebben gekocht, had minder dan 30% omzetbelasting kunnen aftrekken. Vooral bij particulieren zal er aan deze voorwaarde zijn voldaan.

Als er aan deze twee voorwaarden is voldaan, geldt er een aftrekbeperking. De btw kan je dan niet in mindering brengen. Deed je dit wel al, bijvoorbeeld omdat je op dat moment de drempel nog niet had overschreden, dan moet je de afgetrokken btw terugbetalen. Deze regels gelden overigens ook wanneer het relatiegeschenk voor een symbolisch bedrag aan de ontvanger wordt “verkocht”.

Omzetbelasting bij reclame of sponsoring

Hier is de omzetbelasting in principe aftrekbaar en gelden bovenstaande beperkingen niet. Uiteraard moet er dan wel voldaan zijn aan de voorwaarden voor de btw-aftrekbaarheid.

 

 





Relatiegeschenk geven in 2020? Houd rekening met fiscale regels

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

17-04-2024 - Tips om betere relaties met stakeholders op te bouwen
Het opbouwen van sterke, gezonde relaties met de mensen die een directe of indirecte invloed hebben op jouw projecten of bedrijfsvoering is geen kleinigheid. Het vergt empathie, strategie en, niet te
Lees meer

04-02-2024 - Relatieopbouw in zakelijk Nederland: hoe gepersonaliseerde g
Als ondernemer weet je het maar al te goed. Het bouwen van goede en sterke relaties is een van de belangrijkste dingen die je het hele jaar moet doen. Daarom kan het geven van gepersonaliseerde gesche
Lees meer

24-01-2024 - Waarom kiezen voor duurzame relatiegeschenken?
Relatiegeschenken zijn een goed middel voor bedrijven om hun waardering te tonen aan klanten en leveranciers voor de fijne samenwerking in een poging om te banden warm te houden. Telkens weer is het e
Lees meer

18-10-2023 - Hoe relatiegeschenken jouw bedrijfsimago versterken in Neder
Binnen grote en kleine organisaties is het geven van een relatiegeschenk de normaalste zaak van de wereld. Een van de bekendste is het geven van een feestelijk en luxe kerstpakket. Dit wordt als een v
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap