Home / Voedingsstoffen Blog / De populariteit en voedingswaarde van Buldak Noodles

De populariteit en voedingswaarde van Buldak Noodles

De populariteit en voedingswaarde van Buldak Noodles

Buldak betekent vrij letterlijk vertaald vuur kip, want ‘bul’ betekent in het Koreaans vuur en ‘dak’ betekent kip. Het gerecht doet zijn naam eer aan, want het is behoorlijk pittig. Buldak is dus een Koreaans recept, dat in de eerste jaren van deze eeuw in rap tempo populair werd onder jonge Koreanen. In Korea zelf vind je oneindig veel restaurants en ketens die buldak op het menu hebben staan. Buldak is niet langer alleen bekend onder Koreanen, maar ook onder Europeanen. De noodles gaan ook in Nederlandse supermarkten en toko’s in grote hoeveelheden over de toonbank, maar dan in de vorm van instant noodles. In dit artikel zetten we alles wat je moet weten over deze populaire noodles op een rijtje.

De populariteit en voedingswaarde van Buldak Noodles

Originele recept

Voordat er een instant noodles versie was, aten de Koreanen buldak iets anders. In het originele recept zitten twee hoofdelementen: kip en saus. De kip wordt van tevoren gemarineerd in sojasaus, suiker en Koreaanse rijstwijn. De saus wordt gemaakt op basis van sojasaus, suiker, mosterd, peer en natuurlijk de bekende Koreaanse pepervlokken voor de pit. Vervolgens wordt de kip gebakken en gaat de dikke saus over de kip heen. De kip gemarineerd in sojasaus en de dikke pittige saus lenen zich dan ook perfect voor noodles.

Buldak Noodles en het succes

Buldak Noodles worden ook wel Fire Chicken Noodles genoemd, wat dus eigenlijk een letterlijke vertaling is. Deze noodles zijn een product van het Koreaanse bedrijf Samyang Foods. Het is een razend populair product dat al jaren over de hele wereld verkocht wordt en die populariteit is niet bepaald op zijn retour. Het product kwam in 2012 op de markt en is, zoals eerder benoemd, geïnspireerd op het gerecht buldak. Samyang Foods was dus de bedenker van de wereldwijd verkochte Buldak Noodles. Maar wat maakt deze noodles zo’n succes?

De populariteit en voedingswaarde van Buldak Noodles

De unieke smaak, de uitdaging en de variatie

Eigenlijk liggen er drie factoren ten grondslag aan het succes van de Buldak Noodles. Allereerst is het recept natuurlijk heel slim bedacht. Door de noodles te combineren met de, volgens veel mensen, behoorlijk intense pittigheid van Koreaanse pepers met de subtiele zoete smaak van de soja kip zou je bijna denken dat deze noodle variant altijd al bestond. Maar veel mensen kicken ook op de uitdaging van Buldak Noodles. Dat heeft ermee te maken dat de verpakking van de instant noodles een duidelijke waarschuwing geeft: dit is echt alleen voor mensen die van pittig houden. En dan bedoelen ze ook écht pittig. Buldak is niet voor de flauwe eter en zo ook de noodles niet. Samyang Foods heeft de populariteit tot op heden door weten te trekken, door met nieuwe variaties te komen. Zo kun je nu ook voor Buldak Noodles Carbonara gaan, waarbij het pittige Koreaanse gerecht is gecombineerd met een Italiaanse klassieker. Je kunt ook kiezen voor de Buldak Noodles met kaas of met tomaat, of voor Buldak Noodles Curry.

Fire Noodles Challenge

Oké, Samyang Buldak Noodles zijn dus super pittig. Maar hoe meet je dat? Er bestaat een schaal waarmee we pittig eten meten: de schaal van Scoville. Om je een beetje een idee te geven, scoort een normale paprika op de schaal van Scoville 0 en Sambal Oelek 2000. Dan hebben we natuurlijk de bekende Tabascosaus. De pittigste variant van tabasco scoort tussen de 7000 en 8000 op de schaal van Scoville. De Buldak Noodles van Samyang zijn nog pittiger dan al deze pepers. De noodles scoren namelijk 13.200 op de schaal van Scoville. Het is dan ook niet zo gek dat het eten van deze noodles tot een ‘challenge’ is uitgegroeid. De uitdaging zit ‘m natuurlijk in hoe goed je de pittigheid van de noodles aan kunt. Het uitproberen van de noodles is op YouTube een trend geworden, onder de naam Fire Noodles Challenge. En dat zegt wel genoeg.

Voedingswaarde

De Buldak Noodles van Samyang zijn voor veel mensen dus een echte sensatie om te eten, maar we moeten er wel bij zeggen dat de noodles niet bijzonder voedzaam zijn. Dat komt waarschijnlijk niet als een verrassing, want het blijven instant noodles. Een portie Samyang Buldak Noodles bevat zo’n 530 kilocalorieën en 18 gram vet, waarvan 8 gram verzadigd. Naast de 80 gram koolhydraten en de 9 gram eiwit, is er één onderdeel wat de noodles met name minder gezond maakt. Net zoals alle instant noodles, hebben de Buldak Noodles namelijk een hoog natriumgehalte. Een portie kan tussen de 1700 en 2000 mg natrium bevatten, wat ongeveer 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Natrium houdt vocht vast en kan daardoor bijdragen aan een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Instant noodles zijn dus zeker niet iets om dagelijks te eten.

Buldak Noodles als maaltijd

Zoals gezegd, verdienen Buldak Noodles geen prijs voor voedzaamheid. Maar ze blijven volgens veel mensen wel erg lekker, dus hoe maak je een gezond maaltijd met deze noodles? Om te beginnen zitten er dus wél veel eiwitten in de noodles. Eiwit is essentieel voor spieropbouw, herstel en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Je kunt aan de noodles verse groenten toevoegen, zoals spinazie, wortel, paprika, broccoli, bimi of taugé. Natuurlijk kun je ook volledig op de Aziatische tour gaan en een gekookt eitje of kip aan je noodles toevoegen. Als je helemaal gezond wilt doen, kun je de noodles ook vervangen met een volkoren variant. Je gebruikt dan wel de kruiden, maar niet de noodles. Natuurlijk blijft het feit dat de Samyang Buldak Noodles niet voor elke dag zijn. Maar de Fire Noodles Challenge kun je met een gerust hart aangaan.

De populariteit en voedingswaarde van Buldak Noodles

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-06-2023 - Waarom is suiker slecht?
Waarom is suiker slecht? Suiker of ook wel koolhydraten. De meest voorkomende stof in onze moderne voeding, heeft de reputatie van zoet en smaak. Van heerlijke gebakjes en verfrissende dranken, vrucht
Lees meer

14-07-2021 - Bij Time4Nutrition zijn supplementen niet alleen efficiën
Time4Nutrition is van origine een Engels supplementen merk. Bestaande uit een team van bodybuilders en andere bekende van de branche heeft het team van Time 4 Nutrition in samenwerking met een Italiaa
Lees meer

11-10-2018 - Tips voor een ideale barbecue avond
In de zomer wordt er enthousiast gebarbecued in Nederland. Barbecueën is niet alleen lekker, maar het is ook hartstikke gezellig. Vind jij het ook zo leuk om een avondje te barbecueën met fa
Lees meer

07-11-2016 - Gelukkig zijn door goed eten
Hippocrates zei 2400 jaar geleden al: "Let food be thy medicine, and let medicine be thy food".Gezonde voeding is ontzettend belangrijk om je sterk, gezond en gelukkig te voelen. Goede voeding kan je
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap