Home / Werving en selectie Blog / Doel en belang van recruitment en headhunting voor jou bedrijf

Doel en belang van recruitment en headhunting voor jou bedrijf

Wat is recruitment?

Recruitment is het positieve proces van het identificeren, interviewen en aannemen van werknemers voor banen. Wanneer meer mensen solliciteren op een functie, zijn er meer mogelijkheden om de juiste kandidaat aan te nemen. Daarom is diversiteit ook belangrijk in het wervingsproces.

Aan de andere kant zijn werkzoekenden op zoek naar organisaties die hen in dienst kunnen nemen. Werving is een verbindende activiteit die werkenden en werkzoekenden met elkaar verbindt. In eenvoudige bewoordingen is rekrutering het proces van het identificeren van bronnen waaruit potentiële werknemers kunnen worden gekozen. Hogere productiviteit, beter loon, een goed moreel, een lager personeelsverloop en een betere reputatie zijn allemaal voordelen van een wetenschappelijk wervingsproces. Het moedigt mensen aan om te solliciteren, wat een positief proces is.

Doel en belang van recruitment en headhunting

Het doel van het wervingsproces is nogal uitgebreid. Van het aantrekken van nieuw talent tot continuïteit van bedrijfsactiviteiten, het belang van een effectief wervingsproces houdt nooit op.

1. Bepaalt de huidige en toekomstige vereisten

Het wervingsproces helpt een bedrijf bij het evalueren van zijn huidige en toekomstige personeelsbehoeften. Het voert een methodisch onderzoek van de bedrijfsactiviteiten uit om het juiste aantal benodigde rekruten te bepalen. 

2. Voorkomt verstoring van zakelijke activiteiten

Het wervingsproces zorgt ervoor dat de dagelijkse werkzaamheden van jouw organisatie naadloos verlopen. Het biedt bedrijven regelmatig alle benodigde personele middelen voor verschillende functies. Het wervingsproces selecteert personen met verschillende achtergronden om aan de behoeften van de organisatie te voldoen. Een headhunter Amsterdam zorgt voor een effectief wervingsproces voor jouw bedrijf, waardoor je snel over nieuw personeel kunt beschikken. Executive search Nederland is een andere benaming voor headhunting en in Amsterdam en randsteden is dit een populaire dienstverlening waarbij kandidaten worden gevonden met veel ervaring en expertise in een specifieke branche.

3. Verhoogt het succespercentage van werving

Deze aanpak is effectief in het stimuleren van het succespercentage van het selectieproces van het bedrijf. Het analyseert alle sollicitaties om de frequentie van ongekwalificeerde en overdrijvende kandidaten te minimaliseren. Alleen sollicitaties van gekwalificeerde medewerkers gaan door naar de volgende fase van het wervingsproces.

4. Breidt talentenpool uit

Het doel van werving is om een brede pool van gekwalificeerde kandidaten te creeren waaruit men de meest gekwalificeerde persoon voor de baan moet kiezen. Deze aanpak trekt grote groepen individuen aan en moedigt hen aan om te solliciteren naar openstaande vacatures in een bedrijf.

5. Kosteneffectief

Het richt zich op het minimaliseren van de totale kosten en tijd besteed aan het vinden van geschikte medewerkers. Werving is een overzichtelijke en methodische aanpak waarbij een groot aantal mensen een gedetailleerde beschrijving van een vacature krijgt. Een goede functieomschrijving trekt een groot aantal mensen aan tegen lagere kosten.

Conclusie over recruitment en headhunting

Werving is in de kern een basisidee: het houdt in dat je sollicitanten ontdekt en ze inhuurt om beschikbare vacatures in te vullen. Effectieve werving daarentegen is een mix van kunst en wetenschap. Enerzijds vereist het de implementatie van herhaalbare procedures die consistente resultaten opleveren. Aan de andere kant, buiten de gebaande paden denken om jouw perfecte persoon te vinden, heeft op de lange termijn voordelen voor uw organisatie, omdat het ervoor zorgt dat het onboardingproces naadloos verloopt. Hoewel werving een uiterst belangrijk en formeel proces is, is het absoluut noodzakelijk dat we het belang van persoonlijke vaardigheden bij werving erkennen.

Doel en belang van recruitment en headhunting voor jou bedrijf

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

29-09-2021 - Tips voor nieuwe recruiters
Als beginnend recruiter mis je wellicht nog de nodige ervaring om alle kunstjes van het vak onder de knie te hebben. Gezien de meters die je gemaakt hebt, is dat natuurlijk meer dan logisch. Gelukkig
Lees meer

13-07-2019 - Wat moet een goede leidinggevende kunnen? Lees het hier!
Bent u op zoek naar een leidinggevende voor uw organisatie? Werving en selectie van goede leidinggevenden is niet echt gemakkelijk. Zorgt diegene voor meer groei, planning en samenwerking binnen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap