Home / Werving en selectie Blog / Net begonnen als recruiter? Ga vliegend van start met deze 3 tips

Net begonnen als recruiter? Ga vliegend van start met deze 3 tips

Net begonnen als recruiter? Ga vliegend van start met deze 3 tips

Gefeliciteerd met je nieuwe baan als recruiter! Recruitment is een mooi vak waar je veel kunt leren. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je wordt. Wanneer je net bent begonnen als recruiter, weet je waarschijnlijk nog niet alles van het vak. Dat is ook helemaal niet erg, want je bent net pas bezig. Maar om je op weg te helpen, zijn er verschillende tips die jou een vliegende start kunnen bezorgen. Dit artikel geeft je drie tips over hoe jij je recruiter skills snel kunt verbeteren. 

Tip 1 - Wees jezelf en overtuig

Als recruiter ben je natuurlijk continue bezig met het zoeken van geschikte kandidaten. Wanneer je een kandidaat hebt gevonden, wil je niet dat andere recruiters jouw bericht doen ondersneeuwen in de inbox. Hoe voorkom je dit? Als je jezelf bent en overtuigend overkomt, blijf je een stuk langer hangen bij een kandidaat. Trek bijvoorbeeld op een positieve manier de aandacht en gebruik overtuigingstechnieken om iemand over te halen met jou contact op te nemen. Wat kun je dan bijvoorbeeld noemen in een bericht? Uit onderzoek blijkt dat een goed salaris voor ruim 45% van de ondervraagde een belangrijke beweegreden is om van baan te wisselen. Ook blijkt talent gevoelig voor een betere match met vaardigheden en interesses (37%) en voor doorgroeimogelijkheden (37%). Dit zijn dus goede aanknopingspunten voor een bericht naar een kandidaat.

Het is natuurlijk belangrijk dat je naast een bericht, iemand ook persoonlijk benaderd. Hierdoor laat je jezelf zien en weet de kandidaat ook wie hij of zij voor zich heeft. Er zijn namelijk veel bedrijven die met HR robots werken. Dit zijn geen slechte berichten, maar de persoonlijke touch is vaak toch beter. Kwaliteit gaat toch vaak boven kwantiteit. Stuur bijvoorbeeld een berichtje op gedetailleerd niveau. Spreek de sollicitant aan op details die je gevonden hebt binnen zijn of haar profiel. Dit laat zien dat je je hebt verdiept in de kandidaat. 

Tip 2 - Duidelijkheid en transparantie voorop 

Heb je met je persoonlijk bericht de aandacht van een kandidaat weten te trekken? Dan is het tijd voor de volgende stap, namelijk duidelijke verwachtingen scheppen. Je moet vanaf het begin duidelijk zijn richting de kandidaat over de reden waarom je diegene hebt benaderd en welke vaardigheden er nodig zijn voor de betreffende functie. Geef in hetzelfde bericht of gesprek aan waarom je diegene hebt benaderd. Laat weten dat deze functie een mooie kans is om zijn/haar kwaliteiten te laten ontwikkelen. Gebruik hiervoor geen voorgeschreven berichten maar wees persoonlijk. Ook bij deze stap is een persoonlijk bericht vaak veel beter dan een standaard bericht. Zo voelt een kandidaat zich ook gelijk een stuk meer aangesproken. 

Tip 3: Test voor de zekerheid

Hoe goed het cv of LinkedIn profiel van een kandidaat er ook uit kan zien, het is altijd verstandig om zelf nog even na te gaan of alles klopt. Je moet voor een geslaagde match goed weten wat een kandidaat in huis heeft. Na een kennismakingsgesprek is het dus tijd om meer de diepte in te gaan en meer over de kwaliteiten van de kandidaat te weten komt. Je kunt een kandidaat daarom een test laten afnemen. Een dergelijke test meet de capaciteiten van de kandidaat voordat diegene op sollicitatie komt. Voorbeelden van dit soort testen zijn de q1000 test en de vit test. Je kunt bij de kandidaat laten vallen dat je een bepaalde test laat afnemen. Hierdoor weten ze dit en kunnen ze bijvoorbeeld de vit test oefenen. Na het afnemen van deze tests weet je als recruiters precies wat de kwaliteiten zijn van de kandidaat en of hij of zij een match is met het bedrijf. 

Wij hopen dat jij als startende recruiter iets aan deze drie tips hebt. Succes en veel plezier met het vinden van een nieuwe perfecte kandidaat.

Net begonnen als recruiter? Ga vliegend van start met deze 3 tips

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-11-2022 - Het Recruitmentplan
Je maakt van recruitment een succes met een strategisch recruitment plan. Maar hoe begin je aan een recruitmentplan? Wat heb je hiervoor nodig en welke stappen moet je nemen? Het Recruitment S
Lees meer

27-07-2022 - Doel en belang van recruitment en headhunting voor jou bedri
Recruitment is het positieve proces van het identificeren, interviewen en aannemen van werknemers voor banen. Wanneer meer mensen solliciteren op een functie, zijn er meer mogelijkheden om de juiste k
Lees meer

29-09-2021 - Tips voor nieuwe recruiters
Als beginnend recruiter mis je wellicht nog de nodige ervaring om alle kunstjes van het vak onder de knie te hebben. Gezien de meters die je gemaakt hebt, is dat natuurlijk meer dan logisch. Gelukkig
Lees meer

13-07-2019 - Wat moet een goede leidinggevende kunnen? Lees het hier!
Bent u op zoek naar een leidinggevende voor uw organisatie? Werving en selectie van goede leidinggevenden is niet echt gemakkelijk. Zorgt diegene voor meer groei, planning en samenwerking binnen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap