Home / Werving en selectie Blog / Wat moet een goede leidinggevende kunnen? Lees het hier!

Wat moet een goede leidinggevende kunnen? Lees het hier!

De eigenschappen van een goede leidinggevende

Bent u op zoek naar een leidinggevende voor uw organisatie? Werving en selectie van goede leidinggevenden is niet echt gemakkelijk. Zorgt diegene voor meer groei, planning en samenwerking binnen uw bedrijf, dan hebt u een goede aan de haak geslagen. Maar welke eigenschappen maken een leidinggevende een goede, een aanwinst voor uw bedrijf? Wij sommen ze hieronder voor u op.

Leidinggeven

Logischerwijs dient een leidinggevende leiding te geven. Maar, in de praktijk is dit niet altijd het geval. Vaak zie je dat bij werknemers die zijn opgeklommen naar deze functie hier moeite mee hebben. Zij vertonen bijvoorbeeld meer een meewerkende houding in plaats van een ondersteunende rol en willen vooral zelf nog inhoudelijk werk doen.

De leiding nemen

Het nemen van de leiding is iets anders dan leidinggeven. Je kunt niet leidinggeven zonder eerst de leiding te nemen. Een leidinggevende wordt gezien als de leider en die positie dient hij of zij te pakken. Dit betekent dat diegene een koers moet uitzetten en in staat moet zijn om knopen door te hakken. Kan en doet een leidinggevende dit, dan ontstaat er een betere relatie met de teamleden waarin een heldere communicatie overheerst.

Krachtig, maar ook kwetsbaar zijn

Een leidinggevende dienst naast krachtig ook kwetsbaar te zijn. Sommige leidinggevenden verbergen hun kwetsbaarheid het liefst, maar dit wel tonen levert meer op dan u misschien denkt. Hierdoor wordt de leidinggevende namelijk meer mens, waardoor een medewerker zich zo beter tot een leidinggevende verhoudt en hij of zij ziet dat zelfs de leidinggevende het soms niet weet en te maken krijgt met emoties. Hiermee geeft de leidinggevende het goede voorbeeld, waardoor er meer begrip binnen het team ontstaat.

Zelfreflecteren

Een leidinggevende dient op zichzelf te kunnen reflecteren. Dit kan door middel van het vragen van feedback aan anderen, zoals medewerkers of personen hogerop. En simpelweg ook door zichzelf de vraag te stellen wat hij of zij goed doet, wat beter zou kunnen, wat er bereikt moet worden en hoe.

Ruimte geven door loslaten

Een goede leidinggevende moest los leren laten. Stel een medewerker laat zien zelfstandig te willen en kunnen werken, moet hij of zij hiervoor de ruimte krijgen. Geeft de leidinggevende deze ruimte niet, dan voelt de medewerker zich klein gehouden. Dit komt vervolgens weer ten nadele van de bijdrage van deze medewerker aan het bedrijf. Een leidinggevende moet aandacht hebben voor de medewerkers en hun behoeften, vragen en wensen. Een goede leidinggevende laat zijn of haar medewerkers los, maar laat hun niet aan hun lot over en vervult een ondersteunende rol.

Met andere woorden: “ A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way.” 
Wilt u ondersteuning bij uw zoektocht naar de juiste leidinggevende voor uw organisatie? Een executive search bureau kan u hierbij helpen.

Wat moet een goede leidinggevende kunnen? Lees het hier!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap