Home / Trainingen / Trainingen Middelburg / JanWillemWisse / Ondernemerschap is lef!

Ondernemerschap is lef!

Noodzaak voor meer dan een ondernemingsplan.

Noodzaak voor meer dan een ondernemingsplan

Onderstaand artikel schreef ik in maart 2013. Sindsdien zijn er in de economie wat lichtpuntjes gekomen, ik heb twee keer in het ziekenhuis mogen liggen en heb dus tijd genoeg gehad om te studeren en na te denken. Afgezien van het feit dat de belangstelling in het MBO voor het vak van ondernemer/detaillist tot een historisch minimum is beperkt, verwonderde ik mij al lange tijd over zin en onzin van een ondernemingsplan. Natuurlijk is het een must om goed na te kunnen denken over de vele verschillende facetten van een eventuele nieuwe onderneming. Ook is een marketing- en financieringsplan noodzakelijk. Op school is er aandacht voor je administratie en wet- en regelgeving maar mijns inziens ontbreekt het belangrijkste. Heb je de ?guts? om te ondernemen? Met andere woorden: Beschik jij nu over die voor succesvolle ondernemers zo belangrijke kenmerken? Wat zijn jouw drijfveren? Komen die aan de orde of is je ondernemingsplan leidend. Deze tot nu toe onderbelichte kenmerken van succesvolle ondernemers kunnen de komende tijd wel eens bepalend gaan worden of jij deel uitmaakt van die groep ondernemers die als voorbeeld voor anderen en als leidend in herstel van de recessie gaan optreden. Kortom: of je succesvol bent?

In de huidige tijd zijn startende en jonge ondernemers, mensen die kiezen voor ondernemerschap, een belangrijke factor voor het realiseren van een banenrijk herstel in Europa. De problemen in verband met het lage aantal succesvolle bedrijfsoprichtingen, het hoge verloop en de beperkte groei van bedrijven in Europa zijn welbekend. Het is tijd voor maatregelen om ondernemers in Europa, en Europa als geheel, in staat te stellen flexibeler te worden en een grotere invloed uit te oefenen in de geglobaliseerde concurrentie, die veeleisender is en zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren.

Ondernemerschap in Europa nieuw leven inblazen

Europese Commissie komt met actieplan

Ondernemerschap is een sterke motor voor economische groei en voor de creatie van banen: Het creëert nieuwe ondernemingen en banen, opent nieuwe markten en bevordert nieuwe vaardigheden en bekwaamheden. Ondernemerschap zorgt voor concurrentie en innovatie. Nieuwe ideeën op de markt brengen verbetert productiviteit en creëert rijkdom. Zonder de banen van nieuwe bedrijven zou de gemiddelde nettogroei van de werkgelegenheid negatief zijn. Nieuwe ondernemingen, met name het MKB, vormen de belangrijkste bron van nieuwe werkgelegenheid: zij zorgen jaarlijks voor meer dan 4 miljoen nieuwe banen in Europa. De motor achter dit herstel is echter aan het sputteren: Sinds 2004 is het aantal mensen dat liever zelfstandig ondernemer is dan werknemer in 23 van de 27 EU-lidstaten gedaald.Terwijl drie jaar geleden zelfstandig ondernemen de eerste keuze was voor 45 % van de Europeanen, is dit percentage nu gedaald naar 37 %. In de VS en China is dit percentage veel hoger: respectievelijk 51 en 56 %. Wanneer nieuwe ondernemingen worden opgericht, groeien deze bovendien langzamer in de EU dan in de VS of in opkomende landen, en slagen zij er minder vaak in toe te treden tot de rangen van de grootste bedrijven ter wereld.

Tijd voor actie

Waar adviezen van banken, adviseurs en de Kamer van Koophandel vandaag niet verder komen dan: maak maar een ondernemingsplan, wil ik graag de kenmerken van succesvol ondernemerschap gebruiken om als ondernemer onderscheidend te zijn. Een ondernemingsplan is goed. Het dwingt je vooraf gestructureerd na te denken over de realisatie van je idee. Het bevat alle ingredienten van je toekomstige onderneming maar is mijns inziens te beperkt. Juist kredietverstrekkers gaan in deze tijd blind af op ondernemingsplannen. De individuele kenmerken en drijfveren van de toekomstige ondernemer en de omgevingsfactoren van de onderneming worden niet of niet onderbouwd meegenomen. Het zijn juist deze kenmerken van succesvol ondernemerschap die onderscheidend zijn en daarom opgenomen in mijn acties voor succesvol ondernemerschap.

1. Het aanbod en de kwaliteit van het onderwijs wordt vergroot

Onderwijs moet tot leven worden gebracht via praktische, op ervaring gebaseerde leermodellen en ervaring van ondernemers uit het bedrijfsleven;
Nieuwe grenzen: hoger onderwijs voor ondernemerschap;
Naast het leren van vaardigheden is het trainen van de 5 specifieke voor succesvolle ondernemers kenmerkende eigenschappen noodzaak;
Trainen van de 6 voor succesvol ondernemerschap noodzakelijke drijfveren;
Bij de opstart van nieuwe ondernemingen betrekken van sociaal-culturele en sociaaleconomische factoren rondom de ondernemer en zijn vestigingsgebied.

2. Een klimaat scheppen waarin ondernemers kunnen groeien en bloeien

Betere toegang tot financiering;
Nieuwe bedrijven steunen in de cruciale fasen van de levenscyclus en hen helpen te groeien;
Nieuwe ondernemingskansen creëren in het digitale tijdperk;
Overdracht van ondernemingen vereenvoudigen;
Faillissementen omzetten naar successen: Een tweede kans voor eerlijke ondernemers;
Regeldruk: Duidelijkere en eenvoudigere regels.

3. Rolmodellen en het bereiken van specifieke groepen

Europa heeft maar een beperkt aantal bekende succesverhalen van ondernemers. De zichtbaarheid als rolmodel moet worden verbeterd, waarbij rekening moet worden gehouden met de diversiteit van ondernemersprofielen en de wegen naar succes. Duidelijke en overtuigende informatie over de uitdagingen en verdiensten van een loopbaan als ondernemer kunnen tegenwicht bieden aan negatieve indrukken.
Nieuwe horizonten: de hand reiken aan vrouwen, senioren, migranten, werklozen en jongeren.

Radicale omslag nodig! Doe jij mee?

De Europese Commissie erkent dat bovenstaande acties niet volstaan om ondernemerschap nieuw leven in te blazen. De belangrijkste redenen van Europeanen voor het starten van een onderneming zijn zelfontplooiing en het flexibel bepalen waar en wanneer men werkt; goede randvoorwaarden behoren daar niet toe. Daarom is in de Europese cultuur een radicale omslag nodig naar nieuwe inzichten over ondernemerschap, naar een cultuur waarin successen openlijk worden toegejuicht, waarin de bijdragen van ondernemers aan de Europese welvaart op de voorgrond worden gesteld en waarin de verdiensten van een loopbaan als ondernemer onder de aandacht worden gebracht.

Een radicale omslag met nieuwe inzichten over ondernemerschap. Heb jij het lef? Wie durft?

Ik daag jou uit. Ben je kredietverstrekker, adviseur, docent of heb je op een andere manier met aanstaande of nieuwe ondernemers te maken dan overleg ik graag met jou op welke wijze we samen een succesvolle ondernemer maken.
Nieuwe en aanstaande ondernemers kunnen zich opgeven voor de training ?Ondernemerschap?. Als je vanaf mijn contactpagina een mailtje naar mij stuurt plannen we eerst een intake gesprek.

Jan-Willem Wisse begeleidt, adviseert en traint ondernemers naar een succesvolle, ?future proof? toekomst. Wil je meer weten over mijn aanpak waarin de trends van vandaag en morgen een belangrijke rol spelen? Bel mij dan of stuur een e-mail.





Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerd nieuws in de regio

08-01-2014 - Minimale investering, maximaal rendement voor de detailhande
Meer en betere gesprekken door verkooptraining detailhandel Ongetwijfeld heb jij er ook mee te maken. Winkelbezoekers die steeds minder geneigd zijn het gesprek met jou of je winkelmedewerkers aan

08-01-2014 - Verkooptraining nieuwe stijl?
Verkooptraining in hapklare brokken? Hij roept het al twee jaar: “Je moet je verkooptrainingen opdelen in hapklare brokken. Mensen willen tegenwoordig alleen dat wat zij nodig hebben. Als mensen

08-01-2014 - Bijpraten met Jan-Willem
Voor jou. Waar succes vandaan komt! Alhoewel ik nog maar met week 40 voor dit blog bezig ben realiseer ik me dat het voor iedereen week 51 is. De week voor de Kerstdagen. De laatste dagen is er vee

28-09-2013 - Assessments
De Profiles Sales Assesment meet objectief in hoeverre kandidaten overeenstemmen met het functieprofiel van commercieel verantwoordelijken binnen jouw commerciële onderneming. Je kunt het gebruik




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap