Home / Internetproviders Blog / Het bedrijfsmatig inzetten van een VPN

Het bedrijfsmatig inzetten van een VPN

Het bedrijfsmatig inzetten van een VPN

Wie voor een bedrijf werkt of een eigen bedrijf heeft, wil zijn data goed beschermen. Daarom is het niet verstandig om op publieke netwerken data onversleuteld te verzenden. De kans dat iemand de data dan kan onderscheppen, is groot. Op zo'n manier komen cybercriminelen veel over een bedrijf te weten. Daarom is het verstandig om de data versleuteld toe te sturen. Dat kan aan de hand van een VPN (Virtual Private Network). Maar het maakt wel uit welke VPN je kiest. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de gratis VPN-diensten te vermijden, hoe aantrekkelijk dat ook lijkt.

Het bedrijfsmatig inzetten van een VPN

Waarom een VPN in mijn bedrijf?

Een VPN is in principe een beveiligde verbinding waarmee gegevens (data) versleuteld over het internet kunnen worden verstuurd. Op die manier is het mogelijk om het afluisteren van gevoelige informatie door cybercriminelen tegen te gaan. Zo'n verbinding is eenvoudig op te zetten, want dit is mogelijk door software te installeren. De software van een VPN is meestal bruikbaar voor zowel een telefoon, laptop of tablet. Een VPN is een soort tussenschakel, waarmee het mogelijk is om data te versleutelen. Normaal gaan de gegevens direct van je internetverbinding naar de website en weer terug. Bij een VPN zit er een schakel tussen, zodat je veiligheid en privacy verbeterd worden.

Veiligheid en privacy

Werk je aan gevoelige informatie? Dan wil je niet dat cybercriminelen mee kunnen lezen. Door een VPN te gebruiken is dit onmogelijk, want alle dataverkeer is versleuteld. Bovendien is het ook mogelijk om je privacy te verhogen. Zo is het bij het gebruik van een VPN onmogelijk om te zien waar of wie je bent. Dat komt doordat het IP-adres van de computer of laptop wordt verborgen en wordt omgewisseld voor het IP-adres van een VPN-aanbieder.

Wie werkt op kantoor en altijd een goed beveiligd netwerk heeft, zal niet snel een VPN gebruiken. Maar tegenwoordig werken we steeds meer vanuit huis of onderweg. Het aanschaffen van een VPN is dan een goed idee. Als een medewerker wordt gehackt, kan dit ten koste gaan van de hele organisatie. Een goede VPN is daarom een absolute must.

VPN onderweg gebruiken

Zeker wie vanuit een andere locatie of op zakenreis aan de slag gaat, kan beter een VPN overwegen. In Nederland is er vrij verkeer op internet en kunnen we zonder problemen verbinding maken met WhatsApp, Facebook en LinkedIn. Maar in sommige landen is dit minder vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als de overheid (tijdelijk) websites of communicatiekanalen blokkeert. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in China of Rusland. In zo'n geval is het mogelijk de blokkade middels een VPN te omzeilen.

Betrouwbaarheid vergroten

Ten slotte vergroot het gebruik van een VPN ook de betrouwbaarheid van je netwerk. Door data af te schermen middels een VPN is het niet mogelijk de data af te luisteren. Maar het is wel belangrijk daarvoor een betrouwbare dienst te gebruiken. Sommige aanbieders blijken toch wel bij te houden welke websites en diensten hun klanten bezochten en dit ook deelden met autoriteiten. Kies daarom altijd voor een betaalde VPN met goede recensies. Deze zoek je op het internet zelf op en lees je niet alleen op de website van de aanbieder.

Wees bewust bij een gratis VPN

Gebruik nooit zomaar een gratis VPN. Sommige VPN-diensten kunnen kwaadwillend zijn of zijn in handen van bedrijven uit landen waar censuur vaak voorkomt. De gegevens kunnen daardoor bijvoorbeeld bij een overheid belanden die geinteresseerd is in bedrijfsgeheimen. Dat betekent dat bij gebruik van een gratis VPN het internetverkeer nog steeds niet goed beveiligd is. De site VPNGids deed onderzoek naar gratis VPN's.

Een goede VPN hoeft bovendien niet duur te zijn. Ze zijn al beschikbaar vanaf tussen de 2 en 6 euro per maand. Een dergelijk abonnement is ook voor kleine bedrijven geschikt. Grotere bedrijven betalen iets meer, maar dit is de investering zeker waard. De laatste jaren worden VPN's steeds vaker ingezet door consumenten en bedrijven.

Het bedrijfsmatig inzetten van een VPN

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-03-2021 - Wat zijn de voordelen van zakelijk internet?
Als ondernemer heb je de keuze tussen het nemen van een particulier internetabonnement, waarvan je de kosten uiteraard wel gewoon kunt opvoeren bij de belasting, of een specifiek zakelijk internetabon
Lees meer

10-10-2019 - Hoe kan je een internet abonnement vergelijken voor het best
Een internet abonnement vergelijken biedt jou de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de verschillende varianten en providers binnen de telecommarkt. Er zijn namelijk veel verschillende internet
Lees meer

18-09-2018 - Wat je moet weten over Usenet
Als je dacht dat het Internet het eerste World Wide Web was, dan heb je het mis. Er is namelijk een wereldwijd netwerk dat al jaren jaar bestond voordat het Internet zoals we het nu kennen op de comme
Lees meer

29-05-2018 - Zo kies je het beste internet voor jouw situatie
Ben je op zoek naar een beter internetpakket, omdat je er eigenlijk niet zeker van bent of je huidige internetverbinding wel op je behoeften aansluit? Met verschillende aanbieders en pakketten is het
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap