Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Shame On You!

Shame On You!

Waarom Schaamte Niet Jouw Schuld Is

Paul Morand zei: 'Schaamte is niet altijd besef van het kwaad dat wij doen, vaak is ze besef van het kwaad dat men ons aandoet.'

Mooier kun je het eigenlijk niet verwoorden. Want echte schaamte doet zich met name voor wanneer wij bang zijn voor mogelijke reacties van een ander en om die reden alleen ons gedrag aanpassen.

Naar buiten gaan in een korte broek of rok terwijl je witte benen hebt, bijvoorbeeld, is not done. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom is het zo erg om met je spreekwoordelijke melkflessen de deur uit te gaan? Om maar een voorbeeld te geven, uiteraard, want er zijn net zoveel dingen om je voor te schamen als er mensen zijn die op aarde rondlopen.

Schaamte zit in je hoofd, maar leeft vooral in het hoofd van de mensen die jou beletten optimaal van je leven te genieten. Immers, omwille van hun mogelijke uitingen naar jou pas jij jezelf aan! Een psychisch spelletje dus. Maar hoe doorbreek je dat gevoel nou? Hoe leer je je schaamte aan de kant zetten om alsnog zorgeloos door de stad te flaneren met je witte benen?

Schaamte is een emotie en emoties willen maar één ding: erkend worden. Doe dat dus! Erken dat je je ergens voor schaamt, misschien zelfs hardop of uit het tegen vrienden of familie. Je zult zien dat iedereen deze emotie kent en waarschijnlijk zelfs begrip voor je heeft. Dit kan je juist een goed gevoel geven, beter dan alles opkroppen er er met niemand over praten.

Als je erkend hebt dat je je schaamt, wees dan lief voor jezelf. Bedenk wat jij tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen als die in een soortgelijke situatie zou zitten als jij nu. En zeg dat eens tegen jezelf. Beur jezelf op! In plaats van het schaamtegevoel erger te maken door jezelf af te kraken, wees juist eens extra lief voor jezelf.

En tot slot: realiseer je dat je niet de enige bent! Niemand is perfect! Iedereen heeft wel iets waar hij of zij zich voor schaamt, daarin ben je absoluut niet uniek. Je bent tenslotte ook maar een mens. En mensen zijn per definitie imperfect, wij zitten vol fouten. Dat maakt ons namelijk mens.

Wat een ander over jou denkt, mag nooit je leidraad zijn om je leven in te kleuren in een bepaalde kleur. Jouw leven is van jou! Van niemand anders. En als dat betekent dat jij met witte benen (of wat voor "gebreken" dan ook) de deur uit wilt, dan is dat zo.

En voor iedereen die daar bezwaar tegen heeft, geldt: shame on them!

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

Shame On You!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-02-2023 - Gratis online leermiddelen voor het oefenen van je theorie-e
Een theorie-examen is een spannende momentopname waarin je moet laten zien dat je over de theoretische kennis beschikt om de weg op te mogen in een auto of op een motor. Het is altijd maar de vraag we
Lees meer

25-01-2023 - Deze drie soorten cursussen helpen je om je bedrijf kwalitat
Het succes van een bedrijf hangt af van veel factoren, maar één daarvan is het vermogen om zich te blijven ontwikkelen. Door de juiste kennis en vaardigheden te leren, kunnen bedrijven h
Lees meer

18-07-2022 - Het belang van een VCA diploma
Volgens het onderzoek van de Arbo Inspectie vallen er zo'n gemiddeld 440 slachtoffers met ernstig letsel per jaar op de bouwplaats. Per 100.000 banen gaat het om 133 gevallen. Daarnaast neemt het
Lees meer

17-01-2022 - De voordelen van een goede Business Coach
Werk je in loondienst, dan kun je met je vragen terecht bij je leidinggevende. Ben je ondernemer, dan vraag je je af aan wie jij jouw vragen kunt stellen. De meeste ondernemers denken dat zij het alle
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap