Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Shame On You!

Shame On You!

Waarom Schaamte Niet Jouw Schuld Is

Paul Morand zei: 'Schaamte is niet altijd besef van het kwaad dat wij doen, vaak is ze besef van het kwaad dat men ons aandoet.'

Mooier kun je het eigenlijk niet verwoorden. Want echte schaamte doet zich met name voor wanneer wij bang zijn voor mogelijke reacties van een ander en om die reden alleen ons gedrag aanpassen.

Naar buiten gaan in een korte broek of rok terwijl je witte benen hebt, bijvoorbeeld, is not done. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom is het zo erg om met je spreekwoordelijke melkflessen de deur uit te gaan? Om maar een voorbeeld te geven, uiteraard, want er zijn net zoveel dingen om je voor te schamen als er mensen zijn die op aarde rondlopen.

Schaamte zit in je hoofd, maar leeft vooral in het hoofd van de mensen die jou beletten optimaal van je leven te genieten. Immers, omwille van hun mogelijke uitingen naar jou pas jij jezelf aan! Een psychisch spelletje dus. Maar hoe doorbreek je dat gevoel nou? Hoe leer je je schaamte aan de kant zetten om alsnog zorgeloos door de stad te flaneren met je witte benen?

Schaamte is een emotie en emoties willen maar één ding: erkend worden. Doe dat dus! Erken dat je je ergens voor schaamt, misschien zelfs hardop of uit het tegen vrienden of familie. Je zult zien dat iedereen deze emotie kent en waarschijnlijk zelfs begrip voor je heeft. Dit kan je juist een goed gevoel geven, beter dan alles opkroppen er er met niemand over praten.

Als je erkend hebt dat je je schaamt, wees dan lief voor jezelf. Bedenk wat jij tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen als die in een soortgelijke situatie zou zitten als jij nu. En zeg dat eens tegen jezelf. Beur jezelf op! In plaats van het schaamtegevoel erger te maken door jezelf af te kraken, wees juist eens extra lief voor jezelf.

En tot slot: realiseer je dat je niet de enige bent! Niemand is perfect! Iedereen heeft wel iets waar hij of zij zich voor schaamt, daarin ben je absoluut niet uniek. Je bent tenslotte ook maar een mens. En mensen zijn per definitie imperfect, wij zitten vol fouten. Dat maakt ons namelijk mens.

Wat een ander over jou denkt, mag nooit je leidraad zijn om je leven in te kleuren in een bepaalde kleur. Jouw leven is van jou! Van niemand anders. En als dat betekent dat jij met witte benen (of wat voor "gebreken" dan ook) de deur uit wilt, dan is dat zo.

En voor iedereen die daar bezwaar tegen heeft, geldt: shame on them!

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.





Shame On You!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-03-2024 - Kies voor een goede start met een coach voor ondernemers
Een eigen bedrijf starten kan best een beetje spannend zijn! Hoe zorg je dat je ondernemingsplan klopt? Waar vind je straks je eerste afnemers? Hoe ga je om met financiële tegenslagen in de eerst
Lees meer

19-01-2024 - Agile Trainingen van Capgemini volgen: Lees hier wat de plus
Binnen de digitale wereld, kunnen vernieuwing en ontwikkeling onwijs snel gaan. Daarbij zijn software en ICT onmisbare middelen geworden om werkzaamheden efficiënt uit te kunnen voeren. Denk aan
Lees meer

17-10-2023 - De impact van coachend leiderschap op werknemerstevredenheid
Als leidinggevende weet je beslist wel hoe lastig het is om goed personeel te vinden. Als je dan eenmaal een goede werknemer hebt weten te vinden, wil je deze natuurlijk tevreden houden en zorgen dat
Lees meer

31-08-2023 - Deze training kan jouw sales een boost geven
Je product kan nog zo goed zijn, als het niet verkocht wordt heb je er weinig aan. Natuurlijk heb je met allerlei factoren te maken, zoals de koopkracht en de concurrentie, maar het begint allemaal bi
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap