Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Shame On You!

Shame On You!

Waarom Schaamte Niet Jouw Schuld Is

Paul Morand zei: 'Schaamte is niet altijd besef van het kwaad dat wij doen, vaak is ze besef van het kwaad dat men ons aandoet.'

Mooier kun je het eigenlijk niet verwoorden. Want echte schaamte doet zich met name voor wanneer wij bang zijn voor mogelijke reacties van een ander en om die reden alleen ons gedrag aanpassen.

Naar buiten gaan in een korte broek of rok terwijl je witte benen hebt, bijvoorbeeld, is not done. Maar waarom eigenlijk niet? Waarom is het zo erg om met je spreekwoordelijke melkflessen de deur uit te gaan? Om maar een voorbeeld te geven, uiteraard, want er zijn net zoveel dingen om je voor te schamen als er mensen zijn die op aarde rondlopen.

Schaamte zit in je hoofd, maar leeft vooral in het hoofd van de mensen die jou beletten optimaal van je leven te genieten. Immers, omwille van hun mogelijke uitingen naar jou pas jij jezelf aan! Een psychisch spelletje dus. Maar hoe doorbreek je dat gevoel nou? Hoe leer je je schaamte aan de kant zetten om alsnog zorgeloos door de stad te flaneren met je witte benen?

Schaamte is een emotie en emoties willen maar één ding: erkend worden. Doe dat dus! Erken dat je je ergens voor schaamt, misschien zelfs hardop of uit het tegen vrienden of familie. Je zult zien dat iedereen deze emotie kent en waarschijnlijk zelfs begrip voor je heeft. Dit kan je juist een goed gevoel geven, beter dan alles opkroppen er er met niemand over praten.

Als je erkend hebt dat je je schaamt, wees dan lief voor jezelf. Bedenk wat jij tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen als die in een soortgelijke situatie zou zitten als jij nu. En zeg dat eens tegen jezelf. Beur jezelf op! In plaats van het schaamtegevoel erger te maken door jezelf af te kraken, wees juist eens extra lief voor jezelf.

En tot slot: realiseer je dat je niet de enige bent! Niemand is perfect! Iedereen heeft wel iets waar hij of zij zich voor schaamt, daarin ben je absoluut niet uniek. Je bent tenslotte ook maar een mens. En mensen zijn per definitie imperfect, wij zitten vol fouten. Dat maakt ons namelijk mens.

Wat een ander over jou denkt, mag nooit je leidraad zijn om je leven in te kleuren in een bepaalde kleur. Jouw leven is van jou! Van niemand anders. En als dat betekent dat jij met witte benen (of wat voor "gebreken" dan ook) de deur uit wilt, dan is dat zo.

En voor iedereen die daar bezwaar tegen heeft, geldt: shame on them!

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

Shame On You!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

18-07-2019 - Holland's Got Talent - Waar Ben Jij Goed In?
Iedereen kan iets. Ja echt, iedereen kan iets, heeft ergens aanleg voor of is sneller met een bepaalde kwaliteit ontwikkelen. Jij dus ook! Het hoeft niet altijd iets "groots" te zijn, of iets opvalle
Lees meer

15-06-2019 - Zie Je Het Allemaal Niet Meer Zitten?
Iedereen kent wel dat gevoel van in een sleur zitten. Je staat op, je doet je ding en 's avonds kruip je weer in je bed. Elke dag lijkt op de dag ervoor. Soms trappen onze hersenen er nog in als we h
Lees meer

09-05-2019 - Welke Fasen Van Uit Je Comfort Zone Komen Zijn Er?
Naast life en loopbaan coach ben ik ook trotse bloeddonor. Ik doe het altijd met veel liefde, maar eigenlijk ook met net zoveel tegenzin. Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet bang van naalden. Ik vi
Lees meer

19-06-2018 - Wat betekent voor jou succesvol zijn?
Doe jij wat je zielsgraag wilt doen? Volg jij je intuïtie en doe je wat je hart je ingeeft?  Geluk of succes draait vaak om geld en presteren De laatste tijd word ik veel getriggerd en zo
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap