Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!

Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!

3 Tips Tegen Onzekerheid

Iedereen is wel ergens onzeker over; dat onveilige, beangstigende gevoel kennen we écht allemaal. Ook de mensen die jij als het meest zelfverzekerd ziet. Vraag het maar eens aan ze en als ze eerlijk zijn, zul je versteld staan van hun antwoord.

Maar hoe ga je nu om met onzekerheid? In mijn praktijk kom ik vooral mensen tegen die zich erdoor laten weerhouden. Die niet doen wat ze eigenlijk wél zouden willen doen, omdat die vervelende onzekerheid tussen hen en hun dromen instaat.

HIeronder volgen 3 tips hoe jij met jouw onzekere gevoelens aan de slag kunt gaan:

1) Erken dat je onzeker bent - Jaja, dit klinkt heel logisch. En eigenlijk is het dat ook. Net als emoties wil onzekerheid erkenning: "Ja, ik ben bang dat ik faal", "Ja, ik ben bang dat hij/zij me toch niet zo leuk vindt", "Ja, ik vrees voor de gevolgen van het risico dat ik wil nemen".

Door te erkennen dat je onzeker bent, dat je een bepaalde vorm van angst ervaart, maak je die angst vaak al kleiner. En wordt de drempel om uiteindelijk te doen wat je wilt lager.

2) Wees lief voor jezelf - Veel mensen onderschatten de kracht van zelfcompassie, maar het helpt echt! In plaats van tegen jezelf te mopperen dat je je onzeker voelt of, nog erger, tegen jezelf te zeggen dat je je niet zo mag voelen (en daar zijn we allemaal bij tijd en wijle schuldig aan, heus!), probeer eens tegen jezelf te praten zoals je tegen een goede vriend(in) zou praten als die naar jou toekwam met: "Ik voel me onzeker over..." 

Wat een verschil in hoe je iemand toespreekt, he? Als je de compassie die je voor je vriend(in) voelt nu eens op jezelf toe zou passen, dan merk je vanzelf dat je onzekerheid al wat afneemt.

3) Gewoon doen! - Het beste medicijn bij uitstek tegen onzekerheid is simpelweg datgene te doen wat je onzeker maakt. Dus ga op die date! Maak die reis! Loop niet weg voor je angsten, maar kijk ze in de ogen. Wat het ook is waar je moeite mee hebt, verstop jezelf niet achter je onzekerheid. Duik niet weg, maar leer bij! Maak kenbaar dat je ergens tegenaan loopt en DOE!

Laat niets of niemand je weerhouden van je dromen achterna gaan. En zeker je onzekerheid niet!

Want uiteindelijk kun je alleen groeien door te doen: of je doet het en je leert dat je meer kunt dan je dacht, of je doet het en je leert dat dit niet jouw ding is. En dat is ook prima, want zo leer je alleen maar bij over jezelf. En dat vergroot hoe dan ook jouw zelfvertrouwen.

En waar zelfvertrouwen groeit, is geen plek voor onzekerheid.

Dus doe wat je niet laten kunt. Gebruik deze tips en ga je onzekerheid te lijf. Voor je het weet, ben je onderweg twee letters kwijtgeraakt en sta jij zelfverzekerd(er) in het leven!

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.





Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-03-2024 - Kies voor een goede start met een coach voor ondernemers
Een eigen bedrijf starten kan best een beetje spannend zijn! Hoe zorg je dat je ondernemingsplan klopt? Waar vind je straks je eerste afnemers? Hoe ga je om met financiële tegenslagen in de eerst
Lees meer

19-01-2024 - Agile Trainingen van Capgemini volgen: Lees hier wat de plus
Binnen de digitale wereld, kunnen vernieuwing en ontwikkeling onwijs snel gaan. Daarbij zijn software en ICT onmisbare middelen geworden om werkzaamheden efficiënt uit te kunnen voeren. Denk aan
Lees meer

17-10-2023 - De impact van coachend leiderschap op werknemerstevredenheid
Als leidinggevende weet je beslist wel hoe lastig het is om goed personeel te vinden. Als je dan eenmaal een goede werknemer hebt weten te vinden, wil je deze natuurlijk tevreden houden en zorgen dat
Lees meer

31-08-2023 - Deze training kan jouw sales een boost geven
Je product kan nog zo goed zijn, als het niet verkocht wordt heb je er weinig aan. Natuurlijk heb je met allerlei factoren te maken, zoals de koopkracht en de concurrentie, maar het begint allemaal bi
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap