Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!

Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!

3 Tips Tegen Onzekerheid

Iedereen is wel ergens onzeker over; dat onveilige, beangstigende gevoel kennen we écht allemaal. Ook de mensen die jij als het meest zelfverzekerd ziet. Vraag het maar eens aan ze en als ze eerlijk zijn, zul je versteld staan van hun antwoord.

Maar hoe ga je nu om met onzekerheid? In mijn praktijk kom ik vooral mensen tegen die zich erdoor laten weerhouden. Die niet doen wat ze eigenlijk wél zouden willen doen, omdat die vervelende onzekerheid tussen hen en hun dromen instaat.

HIeronder volgen 3 tips hoe jij met jouw onzekere gevoelens aan de slag kunt gaan:

1) Erken dat je onzeker bent - Jaja, dit klinkt heel logisch. En eigenlijk is het dat ook. Net als emoties wil onzekerheid erkenning: "Ja, ik ben bang dat ik faal", "Ja, ik ben bang dat hij/zij me toch niet zo leuk vindt", "Ja, ik vrees voor de gevolgen van het risico dat ik wil nemen".

Door te erkennen dat je onzeker bent, dat je een bepaalde vorm van angst ervaart, maak je die angst vaak al kleiner. En wordt de drempel om uiteindelijk te doen wat je wilt lager.

2) Wees lief voor jezelf - Veel mensen onderschatten de kracht van zelfcompassie, maar het helpt echt! In plaats van tegen jezelf te mopperen dat je je onzeker voelt of, nog erger, tegen jezelf te zeggen dat je je niet zo mag voelen (en daar zijn we allemaal bij tijd en wijle schuldig aan, heus!), probeer eens tegen jezelf te praten zoals je tegen een goede vriend(in) zou praten als die naar jou toekwam met: "Ik voel me onzeker over..." 

Wat een verschil in hoe je iemand toespreekt, he? Als je de compassie die je voor je vriend(in) voelt nu eens op jezelf toe zou passen, dan merk je vanzelf dat je onzekerheid al wat afneemt.

3) Gewoon doen! - Het beste medicijn bij uitstek tegen onzekerheid is simpelweg datgene te doen wat je onzeker maakt. Dus ga op die date! Maak die reis! Loop niet weg voor je angsten, maar kijk ze in de ogen. Wat het ook is waar je moeite mee hebt, verstop jezelf niet achter je onzekerheid. Duik niet weg, maar leer bij! Maak kenbaar dat je ergens tegenaan loopt en DOE!

Laat niets of niemand je weerhouden van je dromen achterna gaan. En zeker je onzekerheid niet!

Want uiteindelijk kun je alleen groeien door te doen: of je doet het en je leert dat je meer kunt dan je dacht, of je doet het en je leert dat dit niet jouw ding is. En dat is ook prima, want zo leer je alleen maar bij over jezelf. En dat vergroot hoe dan ook jouw zelfvertrouwen.

En waar zelfvertrouwen groeit, is geen plek voor onzekerheid.

Dus doe wat je niet laten kunt. Gebruik deze tips en ga je onzekerheid te lijf. Voor je het weet, ben je onderweg twee letters kwijtgeraakt en sta jij zelfverzekerd(er) in het leven!

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

12-10-2019 - WIE STERK WIL ZIJN MOET HUILEN
Huilen is zwak - wie kent die aanname niet? Zoals veel dingen die je vaak hoort, klopt ook hier geen snars van. Huilen is niet voor de zwakkeren, integendeel! Huilen is voor de dapperen onder ons, zij
Lees meer

17-09-2019 - Stress Als Elastiek
Stress - iedereen kent het, maar bij het woord alleen al denken veel mensen aan iets negatiefs. En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Integendeel! Te weinig stress ervaren bestaat namelijk ook en is
Lees meer

22-08-2019 - Iedereen Uniek
In deze blog post heb ik het over uniekzijn. Iedereen is het, maar draagt ook iedereen dat uit? Wat houdt je tegen om jezelf te zijn? En waarom is het überhaupt belangrijk om je uniekheid te omar
Lees meer

06-08-2019 - De Meeste Dromen Zijn Geen Bedrog!
Dromen, dingen "die je ooit eens gedaan wilt hebben" in je leven, zijn vaak ervaringen die zich buiten onze comfort zone bevinden. Buiten onze veilige omgeving, buiten de bekende rekensommen van: "Als
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap