Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Stress Als Elastiek

Stress Als Elastiek

Hoe Zorg Jij Voor Een Gezonde Spanning In Jouw Leven?

Stress - iedereen kent het, maar bij het woord alleen al denken veel mensen aan iets negatiefs. En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Integendeel! Te weinig stress ervaren bestaat namelijk ook en is net zo ongezond als een teveel ervan. Maar vind je de juiste dosis, dan is stress juist goed!

Je wilt dus niet aan een van de uitersten zitten, maar lekker in het midden. Dan ervaar je voldoende stress om geprikkeld te blijven en niet zodanig veel dan je er aan onderdoor gaat.

Zie stress maar als een elastiek dat je tussen je duimen en wijsvingers gespannen houdt; wanneer je niet hard genoeg trekt, hangt het elastiek slap tussen je handen in en bereikt het niets. Span je het echter te strak aan en blijf je trekken, dan knapt het elastiek uiteindelijk en is het kapot.

Zo is het ook met stress: te weinig spanning in je leven kan ertoe leiden dat je je futloos, onnodig of zelfs waardeloos voelt. Geen uitdagingen betekent vaakt geen puf, geen zin. Geen plezier meer in je werk of zelfs in je leven voelen!Wat je hieraan kunt doen is de stress wat opvoeren: ga een nieuwe hobby beoefenen of vraag om extra taken op je werk. Ga trainen voor een marathon of verleg je grenzen op een andere manier. Kies iets met een deadline, zodat je ook wat (gezonde) druk ervaart en ergens naartoe leeft. Je zult zien dat je er zienderogen van opknapt wanneer je weer geprikkeld wordt.

Te veel stress is echter ook ongezond: je elastiekje staat bij wijze van spreken op knappen en dat laatste kan elk moment gebeuren. Het beste is in dit geval om gas terug te nemen - en soms flink! Dit kan erg lastig zijn wanneer je een echte bezige bij bent of een people pleaser, maar het is wel het beste wat je kunt doen. Niet alleen voor jezelf, want beeld je eens in wat er gebeurt als jouw elastiek wel degelijk knapt. Juist! Dan kun je ook niet meer voor die anderen klaarstaan...Neem dus rust en neem daar de tijd voor. Bespreek met je werkgever dat je merkt dat je het wat rustiger aan moet doen. Plan bewust vrije tijd in en zeg wat vaker "nee" tegen anderen. Hoewel dat wellicht moeilijk klinkt, is "nee" zeggen tegen een ander niets anders dan een vorm van "ja" zeggen tegen jezelf.

Bevind jij je aan een van de uiteinden van het stress-spectrum bevindt? Doe er wat aan! NU! Want voor je het weet ben je ofwel onder- ofwel overbelast. En daar wordt niemand gelukkig van, maar jijzelf het minst.Kies voor jezelf en leer de juiste spanning vinden in jouw elastiek, in jouw leven.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

 

Stress Als Elastiek

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-02-2023 - Gratis online leermiddelen voor het oefenen van je theorie-e
Een theorie-examen is een spannende momentopname waarin je moet laten zien dat je over de theoretische kennis beschikt om de weg op te mogen in een auto of op een motor. Het is altijd maar de vraag we
Lees meer

25-01-2023 - Deze drie soorten cursussen helpen je om je bedrijf kwalitat
Het succes van een bedrijf hangt af van veel factoren, maar één daarvan is het vermogen om zich te blijven ontwikkelen. Door de juiste kennis en vaardigheden te leren, kunnen bedrijven h
Lees meer

18-07-2022 - Het belang van een VCA diploma
Volgens het onderzoek van de Arbo Inspectie vallen er zo'n gemiddeld 440 slachtoffers met ernstig letsel per jaar op de bouwplaats. Per 100.000 banen gaat het om 133 gevallen. Daarnaast neemt het
Lees meer

17-01-2022 - De voordelen van een goede Business Coach
Werk je in loondienst, dan kun je met je vragen terecht bij je leidinggevende. Ben je ondernemer, dan vraag je je af aan wie jij jouw vragen kunt stellen. De meeste ondernemers denken dat zij het alle
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap