Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / Stress Als Elastiek

Stress Als Elastiek

Hoe Zorg Jij Voor Een Gezonde Spanning In Jouw Leven?

Stress - iedereen kent het, maar bij het woord alleen al denken veel mensen aan iets negatiefs. En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Integendeel! Te weinig stress ervaren bestaat namelijk ook en is net zo ongezond als een teveel ervan. Maar vind je de juiste dosis, dan is stress juist goed!

Je wilt dus niet aan een van de uitersten zitten, maar lekker in het midden. Dan ervaar je voldoende stress om geprikkeld te blijven en niet zodanig veel dan je er aan onderdoor gaat.

Zie stress maar als een elastiek dat je tussen je duimen en wijsvingers gespannen houdt; wanneer je niet hard genoeg trekt, hangt het elastiek slap tussen je handen in en bereikt het niets. Span je het echter te strak aan en blijf je trekken, dan knapt het elastiek uiteindelijk en is het kapot.

Zo is het ook met stress: te weinig spanning in je leven kan ertoe leiden dat je je futloos, onnodig of zelfs waardeloos voelt. Geen uitdagingen betekent vaakt geen puf, geen zin. Geen plezier meer in je werk of zelfs in je leven voelen!Wat je hieraan kunt doen is de stress wat opvoeren: ga een nieuwe hobby beoefenen of vraag om extra taken op je werk. Ga trainen voor een marathon of verleg je grenzen op een andere manier. Kies iets met een deadline, zodat je ook wat (gezonde) druk ervaart en ergens naartoe leeft. Je zult zien dat je er zienderogen van opknapt wanneer je weer geprikkeld wordt.

Te veel stress is echter ook ongezond: je elastiekje staat bij wijze van spreken op knappen en dat laatste kan elk moment gebeuren. Het beste is in dit geval om gas terug te nemen - en soms flink! Dit kan erg lastig zijn wanneer je een echte bezige bij bent of een people pleaser, maar het is wel het beste wat je kunt doen. Niet alleen voor jezelf, want beeld je eens in wat er gebeurt als jouw elastiek wel degelijk knapt. Juist! Dan kun je ook niet meer voor die anderen klaarstaan...Neem dus rust en neem daar de tijd voor. Bespreek met je werkgever dat je merkt dat je het wat rustiger aan moet doen. Plan bewust vrije tijd in en zeg wat vaker "nee" tegen anderen. Hoewel dat wellicht moeilijk klinkt, is "nee" zeggen tegen een ander niets anders dan een vorm van "ja" zeggen tegen jezelf.

Bevind jij je aan een van de uiteinden van het stress-spectrum bevindt? Doe er wat aan! NU! Want voor je het weet ben je ofwel onder- ofwel overbelast. En daar wordt niemand gelukkig van, maar jijzelf het minst.Kies voor jezelf en leer de juiste spanning vinden in jouw elastiek, in jouw leven.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

 





Stress Als Elastiek

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-03-2024 - Kies voor een goede start met een coach voor ondernemers
Een eigen bedrijf starten kan best een beetje spannend zijn! Hoe zorg je dat je ondernemingsplan klopt? Waar vind je straks je eerste afnemers? Hoe ga je om met financiële tegenslagen in de eerst
Lees meer

19-01-2024 - Agile Trainingen van Capgemini volgen: Lees hier wat de plus
Binnen de digitale wereld, kunnen vernieuwing en ontwikkeling onwijs snel gaan. Daarbij zijn software en ICT onmisbare middelen geworden om werkzaamheden efficiënt uit te kunnen voeren. Denk aan
Lees meer

17-10-2023 - De impact van coachend leiderschap op werknemerstevredenheid
Als leidinggevende weet je beslist wel hoe lastig het is om goed personeel te vinden. Als je dan eenmaal een goede werknemer hebt weten te vinden, wil je deze natuurlijk tevreden houden en zorgen dat
Lees meer

31-08-2023 - Deze training kan jouw sales een boost geven
Je product kan nog zo goed zijn, als het niet verkocht wordt heb je er weinig aan. Natuurlijk heb je met allerlei factoren te maken, zoals de koopkracht en de concurrentie, maar het begint allemaal bi
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap