Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / WIE IS ER BANG VOOR DE BOZE PERFECTIONIST?

WIE IS ER BANG VOOR DE BOZE PERFECTIONIST?

Over Vallen, Opstaan En Je Angst Overwinnen

Als je iets wilt veranderen in je leven, zul je ook precies dat moeten doen: iets veranderen in je leven. Als je niets doet, gebeurt er immers ook niets.Toch is een verandering ondergaan spannend: wat als je faalt? Maar Jack Canfield verwoordde het prachtig: "Alles wat je begeert, bevindt zich aan de andere kant van angst."

Kortom: als je iets wilt veranderen, zul je door je angsten heen moeten bijten. Of er overheen moeten springen, er onderdoor kruipen... Hoe je het ook vertellen wilt, je zult je angsten sowieso tegemoet moeten treden.

In mijn praktijk tref ik voor 99% perfectionisten. En als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe moeilijk wij het onszelf kunnen maken door te streven naar iets wat onmogelijk is: perfectie.

Een leven leiden zonder fouten te maken is onmogelijk. Voor een perfectionist is fouten maken echter alles behalve een gewenste situatie (en dan druk ik me nog zacht uit!). Het zijn dus de perfectionisten bij uitstek die bang zijn om hun veranderwensen na te jagen: de kans dat je onderweg struikelt en jezelf weer op moet rapen is behoorlijk aanwezig.

Een verandering teweeg brengen in je leven is net als fietsen: dat kon je ook niet van de ene op de andere dag. Dat leerde je en ging elke dag wat beter. Voor je het wist mochten die zijwieltjes er af en ging je als een speer! Heb je er ooit spijt van gehad dat je leerde fietsen? Dat je daar moeite voor hebt moeten doen? Waarschijnlijk niet.

Als je het zo bekijkt, denk je dan dat je spijt zult krijgen wanneer je die langgekoesterde veranderwens najaagt en onderweg een enkele keer omvalt? Of denk je dat je juist de rest van je leven blij zult zijn dat je het op zijn minst hebt geprobeerd?

Als coach voel ik me soms als de zijwieltjes aan een fiets: ik leer mensen op een andere manier hun eigen leven benaderen, hu eigen kwaliteiten belichten en hun eigen dromen van de andere kant bekijken. Ik help ze op weg.

En wanneer ik zie dat het goed gaat, dan laat ik ze los.

Want dan hebben zij mij, hun zijwieltjes, niet meer nodig.

Als jij iets wilt veranderen, dan zeg ik: doe het! Probeer het op zijn minst! EN val je om, dan pak je jezelf op en probeer je het opnieuw.

Want oefening baart kunst. En alles wat je begeert in het leven, bevindt zich aan de andere kant van angst.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.





WIE IS ER BANG VOOR DE BOZE PERFECTIONIST?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-03-2024 - Kies voor een goede start met een coach voor ondernemers
Een eigen bedrijf starten kan best een beetje spannend zijn! Hoe zorg je dat je ondernemingsplan klopt? Waar vind je straks je eerste afnemers? Hoe ga je om met financiële tegenslagen in de eerst
Lees meer

19-01-2024 - Agile Trainingen van Capgemini volgen: Lees hier wat de plus
Binnen de digitale wereld, kunnen vernieuwing en ontwikkeling onwijs snel gaan. Daarbij zijn software en ICT onmisbare middelen geworden om werkzaamheden efficiënt uit te kunnen voeren. Denk aan
Lees meer

17-10-2023 - De impact van coachend leiderschap op werknemerstevredenheid
Als leidinggevende weet je beslist wel hoe lastig het is om goed personeel te vinden. Als je dan eenmaal een goede werknemer hebt weten te vinden, wil je deze natuurlijk tevreden houden en zorgen dat
Lees meer

31-08-2023 - Deze training kan jouw sales een boost geven
Je product kan nog zo goed zijn, als het niet verkocht wordt heb je er weinig aan. Natuurlijk heb je met allerlei factoren te maken, zoals de koopkracht en de concurrentie, maar het begint allemaal bi
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap