Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / ONZEKERHEID KOMT VAN BUITEN, ZELFVERTROUWEN VAN BINNEN

ONZEKERHEID KOMT VAN BUITEN, ZELFVERTROUWEN VAN BINNEN

Over Onzekerheid En Zelfvertrouwen

Hoe zit het met jouw zelfbeeld? Voel je je daar (weleens) onzeker over of blaak je juist van het zelfvertrouwen?

Als dat eerste het geval is, dan is dit blogbericht voor jou!

Wat mij opvalt is dat mensen die zich onzeker voelen over zichzelf hun zelfbeeld vaak koppelen aan de mening van een ander Dat wil zeggen dat zij zich (onbewust) proberen aan te passen aan het beeld dat die ander van hen heeft, in de hoop geaccepteerd te worden en dus goedkeuring te krijgen voor hun bestaan.

Goedkeuring door de ander.

De grote paradox die hier achter schuilgaat is dat onzekerheid over jezef niet opgelost kan worden door de mening van een ander. Sterker nog, het leidt vaak tot alleen maar meer onzekerheid, want je kunt nu eenmaal niet in het hoofd van iemand anders kijken.

De mening van iemand anders is namelijk altijd gewoon dat: de mening van de ander. Het beeld dat iemand van je heeft beïnvloeden kost ongelofelijk veel tijd en energie en is vaak de weg van de meeste weerstand. Je hebt immers op voorhand geen idee wat de uitkomst gaat zijn van je aanpak: misschien vindt die ander je opeens leuker. En misschien ook niet.

Niet precies weten wat een ander van je denkt, maar daar wel je zelfbeeld op baseren, leidt altijd tot alleen maar meer onzekerheid. Plus natuurlijk dat je in wezen altijd tegen jezelf zegt dat wat jij vindt, voelt of meent minder telt dan wat een ander denkt.

Een ander probleem dat zich hierin mengt is het feit dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Zoveel mensen, zoveel wensen. En meningen. Het is onmogelijk iedereen voor je te winnen, wat je ook doet of hoezeer je jezelf ook aanpast. Het is vergeefse moeite, dus waarom zou je die moeite dan doen?

Zelfvertrouwen zit van binnen en kun je nooit van buitenaf over je heen gestrooid krijgen. Wanneer jij weet van jezelf dat je voor jouw gevoel goed zit, zit je inderdaad goed. Wanneer jij je beseft dat jouw mening over jezelf de enige mening is die er écht toe doet, heb je het door.

Want stel jezelf maar eens de vraag wiens mening belangrijker is over jou als persoon: de mening van 100 anderen of de mening van jezelf?

Wees dus niet bang dat je een ander teleurstelt als je jezelf bent. Je kunt namelijk alleen jezelf teleurstellen als je jezelf niet bent.

Leer rekenen op jezelf, want jouw mening is de enige die telt. En zodra je die meningen gevonden hebt, zul je merken dat je onzekerheid afneemt en je zelfvertrouwen groeit.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

ONZEKERHEID KOMT VAN BUITEN, ZELFVERTROUWEN VAN BINNEN

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-02-2023 - Gratis online leermiddelen voor het oefenen van je theorie-e
Een theorie-examen is een spannende momentopname waarin je moet laten zien dat je over de theoretische kennis beschikt om de weg op te mogen in een auto of op een motor. Het is altijd maar de vraag we
Lees meer

25-01-2023 - Deze drie soorten cursussen helpen je om je bedrijf kwalitat
Het succes van een bedrijf hangt af van veel factoren, maar één daarvan is het vermogen om zich te blijven ontwikkelen. Door de juiste kennis en vaardigheden te leren, kunnen bedrijven h
Lees meer

18-07-2022 - Het belang van een VCA diploma
Volgens het onderzoek van de Arbo Inspectie vallen er zo'n gemiddeld 440 slachtoffers met ernstig letsel per jaar op de bouwplaats. Per 100.000 banen gaat het om 133 gevallen. Daarnaast neemt het
Lees meer

17-01-2022 - De voordelen van een goede Business Coach
Werk je in loondienst, dan kun je met je vragen terecht bij je leidinggevende. Ben je ondernemer, dan vraag je je af aan wie jij jouw vragen kunt stellen. De meeste ondernemers denken dat zij het alle
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap