Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / ONZEKERHEID KOMT VAN BUITEN, ZELFVERTROUWEN VAN BINNEN

ONZEKERHEID KOMT VAN BUITEN, ZELFVERTROUWEN VAN BINNEN

Over Onzekerheid En Zelfvertrouwen

Hoe zit het met jouw zelfbeeld? Voel je je daar (weleens) onzeker over of blaak je juist van het zelfvertrouwen?

Als dat eerste het geval is, dan is dit blogbericht voor jou!

Wat mij opvalt is dat mensen die zich onzeker voelen over zichzelf hun zelfbeeld vaak koppelen aan de mening van een ander Dat wil zeggen dat zij zich (onbewust) proberen aan te passen aan het beeld dat die ander van hen heeft, in de hoop geaccepteerd te worden en dus goedkeuring te krijgen voor hun bestaan.

Goedkeuring door de ander.

De grote paradox die hier achter schuilgaat is dat onzekerheid over jezef niet opgelost kan worden door de mening van een ander. Sterker nog, het leidt vaak tot alleen maar meer onzekerheid, want je kunt nu eenmaal niet in het hoofd van iemand anders kijken.

De mening van iemand anders is namelijk altijd gewoon dat: de mening van de ander. Het beeld dat iemand van je heeft beïnvloeden kost ongelofelijk veel tijd en energie en is vaak de weg van de meeste weerstand. Je hebt immers op voorhand geen idee wat de uitkomst gaat zijn van je aanpak: misschien vindt die ander je opeens leuker. En misschien ook niet.

Niet precies weten wat een ander van je denkt, maar daar wel je zelfbeeld op baseren, leidt altijd tot alleen maar meer onzekerheid. Plus natuurlijk dat je in wezen altijd tegen jezelf zegt dat wat jij vindt, voelt of meent minder telt dan wat een ander denkt.

Een ander probleem dat zich hierin mengt is het feit dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Zoveel mensen, zoveel wensen. En meningen. Het is onmogelijk iedereen voor je te winnen, wat je ook doet of hoezeer je jezelf ook aanpast. Het is vergeefse moeite, dus waarom zou je die moeite dan doen?

Zelfvertrouwen zit van binnen en kun je nooit van buitenaf over je heen gestrooid krijgen. Wanneer jij weet van jezelf dat je voor jouw gevoel goed zit, zit je inderdaad goed. Wanneer jij je beseft dat jouw mening over jezelf de enige mening is die er écht toe doet, heb je het door.

Want stel jezelf maar eens de vraag wiens mening belangrijker is over jou als persoon: de mening van 100 anderen of de mening van jezelf?

Wees dus niet bang dat je een ander teleurstelt als je jezelf bent. Je kunt namelijk alleen jezelf teleurstellen als je jezelf niet bent.

Leer rekenen op jezelf, want jouw mening is de enige die telt. En zodra je die meningen gevonden hebt, zul je merken dat je onzekerheid afneemt en je zelfvertrouwen groeit.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over coaching en meer artikelen die zij heeft geschreven.

ONZEKERHEID KOMT VAN BUITEN, ZELFVERTROUWEN VAN BINNEN

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

29-10-2019 - WIE IS ER BANG VOOR DE BOZE PERFECTIONIST?
Als je iets wilt veranderen in je leven, zul je ook precies dat moeten doen: iets veranderen in je leven. Als je niets doet, gebeurt er immers ook niets.Toch is een verandering ondergaan spannend: wat
Lees meer

12-10-2019 - WIE STERK WIL ZIJN MOET HUILEN
Huilen is zwak - wie kent die aanname niet? Zoals veel dingen die je vaak hoort, klopt ook hier geen snars van. Huilen is niet voor de zwakkeren, integendeel! Huilen is voor de dapperen onder ons, zij
Lees meer

17-09-2019 - Stress Als Elastiek
Stress - iedereen kent het, maar bij het woord alleen al denken veel mensen aan iets negatiefs. En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Integendeel! Te weinig stress ervaren bestaat namelijk ook en is
Lees meer

03-09-2019 - Zeker Is, Dat Niets Zeker Is!
Iedereen is wel ergens onzeker over; dat onveilige, beangstigende gevoel kennen we écht allemaal. Ook de mensen die jij als het meest zelfverzekerd ziet. Vraag het maar eens aan ze en als ze ee
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap