Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / OVER GEZOND EGOISME

OVER GEZOND EGOISME

Waarom voor jezelf kiezen helemaal niet slecht is

"Als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden" is een veelgehoorde tegelwijsheid. Maar net als bij veel tegelwijsheiden zit ook in dit verhaal een kern van waarheid.

Ken je het veiligheidspraatje in vliegtuigen? Over die zeer onwaarschijnlijke situatie waarin de druk in de cabine wegvalt en er zuurstofmaskers verschijnen? Over dat je dan vooral EERST een masker over je EIGEN neus moet zetten alvorens dat bij je kind(eren) of partner/vrienden/familieleden te doen?

Dat is wat ik noem "gezond egoïsme": je kunt immers niet goed voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt.

Stel dat de druk in de cabine van jouw vliegtuig inderdaad wegvalt en er zuurstofmaskers verschijnen. Stel dat je niet eerst bij jezelf, maar bij je kind naast je het masker voordoet. Wat gebeurt er dan? Het risico dat jij het bewustzijn verliest wordt groter en als dat gebeurt, kun je helemaal niemand meer helpen, laat staan je kind.

De logica achter dit verhaal is dus precies dat: heel logisch. Als jij je masker op hebt en minder tot geen risico meer loopt het bewustzijn te verliezen, kun je makkelijker en beter je kind helpen.

In het leven is het net zo: wanneer je een ander op 1 zet, zul je daar zelf uiteindelijk de dupe van worden. Niet alleen vergeet je in zulke situaties vaak jezelf energie en aandacht te geven, waar is de garantie dat die ander jou ook energie en aandacht geeft? Als jij lekker in je vel zit, ben je veel beter in staat ook goed te zijn voor anderen om je heen.

Het is dus eigenlijk helemaal niet egoïstisch om jezelf op 1 te zetten, maar juist heel logisch! Want als jij uitvalt door ziekte of wat dan ook, wie zorgt er dan voor jou? Wie neemt jouw taken over als jij het even niet meer kunt?

Wees dus niet zo eigenwijs en laat je niet van de wijs brengen: als je een keertje nee zegt of voor jezelf kiest, maakt dat geen egoïst van je. In tegendeel. Het maakt waarschijnlijk een gezonder en wijzer mens van je.

En gelukkiger. Dus zet jezelf op 1; zorg goed voor jezelf. En wees dan lief voor elkaar.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over life coaching, Samantha en artikelen die zij heeft geschreven.

OVER GEZOND EGOISME

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-02-2023 - Gratis online leermiddelen voor het oefenen van je theorie-e
Een theorie-examen is een spannende momentopname waarin je moet laten zien dat je over de theoretische kennis beschikt om de weg op te mogen in een auto of op een motor. Het is altijd maar de vraag we
Lees meer

25-01-2023 - Deze drie soorten cursussen helpen je om je bedrijf kwalitat
Het succes van een bedrijf hangt af van veel factoren, maar één daarvan is het vermogen om zich te blijven ontwikkelen. Door de juiste kennis en vaardigheden te leren, kunnen bedrijven h
Lees meer

18-07-2022 - Het belang van een VCA diploma
Volgens het onderzoek van de Arbo Inspectie vallen er zo'n gemiddeld 440 slachtoffers met ernstig letsel per jaar op de bouwplaats. Per 100.000 banen gaat het om 133 gevallen. Daarnaast neemt het
Lees meer

17-01-2022 - De voordelen van een goede Business Coach
Werk je in loondienst, dan kun je met je vragen terecht bij je leidinggevende. Ben je ondernemer, dan vraag je je af aan wie jij jouw vragen kunt stellen. De meeste ondernemers denken dat zij het alle
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap