Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / OVER GEZOND EGOISME

OVER GEZOND EGOISME

Waarom voor jezelf kiezen helemaal niet slecht is

"Als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden" is een veelgehoorde tegelwijsheid. Maar net als bij veel tegelwijsheiden zit ook in dit verhaal een kern van waarheid.

Ken je het veiligheidspraatje in vliegtuigen? Over die zeer onwaarschijnlijke situatie waarin de druk in de cabine wegvalt en er zuurstofmaskers verschijnen? Over dat je dan vooral EERST een masker over je EIGEN neus moet zetten alvorens dat bij je kind(eren) of partner/vrienden/familieleden te doen?

Dat is wat ik noem "gezond egoïsme": je kunt immers niet goed voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt.

Stel dat de druk in de cabine van jouw vliegtuig inderdaad wegvalt en er zuurstofmaskers verschijnen. Stel dat je niet eerst bij jezelf, maar bij je kind naast je het masker voordoet. Wat gebeurt er dan? Het risico dat jij het bewustzijn verliest wordt groter en als dat gebeurt, kun je helemaal niemand meer helpen, laat staan je kind.

De logica achter dit verhaal is dus precies dat: heel logisch. Als jij je masker op hebt en minder tot geen risico meer loopt het bewustzijn te verliezen, kun je makkelijker en beter je kind helpen.

In het leven is het net zo: wanneer je een ander op 1 zet, zul je daar zelf uiteindelijk de dupe van worden. Niet alleen vergeet je in zulke situaties vaak jezelf energie en aandacht te geven, waar is de garantie dat die ander jou ook energie en aandacht geeft? Als jij lekker in je vel zit, ben je veel beter in staat ook goed te zijn voor anderen om je heen.

Het is dus eigenlijk helemaal niet egoïstisch om jezelf op 1 te zetten, maar juist heel logisch! Want als jij uitvalt door ziekte of wat dan ook, wie zorgt er dan voor jou? Wie neemt jouw taken over als jij het even niet meer kunt?

Wees dus niet zo eigenwijs en laat je niet van de wijs brengen: als je een keertje nee zegt of voor jezelf kiest, maakt dat geen egoïst van je. In tegendeel. Het maakt waarschijnlijk een gezonder en wijzer mens van je.

En gelukkiger. Dus zet jezelf op 1; zorg goed voor jezelf. En wees dan lief voor elkaar.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over life coaching, Samantha en artikelen die zij heeft geschreven.

OVER GEZOND EGOISME

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-06-2020 - ASSERTIVITEIT: 3 MYTHES ONTKRACHT
Veel mensen koeseren de wens om assertiever te worden: "nee" leren zeggen, grenzen stellen, voor jezelf opkomen. Maar dat is natuurlijk doodeng, of niet? Alles wat nieuw en onbekend is, kan eng aanv
Lees meer

08-04-2020 - CORONA
"Van iets naars iets moois maken", heb je daar ooit van gehoord? Het is juist nu, in deze waanzinnige, bizarre en ook soms verontrustende tijd meer van toepassing dan ooit. In de afgelopen quarantain
Lees meer

12-03-2020 - EMOTIONEEL VASTZITTEN
De meesten van ons ervaren het wel eens: het gevoel hebben dat je vast zit in je leven. Geen idee hebben (of juist te veel!) wat je wilt gaan doen of hoe nu verder. Herken jij jezelf hierin? Geen noo
Lees meer

08-01-2020 - 3 Redenen Waarom Goede Voornemens Slecht Zijn
Yes! Januari is weer begonnen. En een nieuw jaar betekent voor velen goede voornemens. Want dit is dé tijd bij uitstek om jezelf te vernieuwen, toch? Hier vind je 3 redenen waarom goede voorne
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap