Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / OVER GEZOND EGOISME

OVER GEZOND EGOISME

Waarom voor jezelf kiezen helemaal niet slecht is

"Als je niet van jezelf houdt, kun je ook niet van een ander houden" is een veelgehoorde tegelwijsheid. Maar net als bij veel tegelwijsheiden zit ook in dit verhaal een kern van waarheid.

Ken je het veiligheidspraatje in vliegtuigen? Over die zeer onwaarschijnlijke situatie waarin de druk in de cabine wegvalt en er zuurstofmaskers verschijnen? Over dat je dan vooral EERST een masker over je EIGEN neus moet zetten alvorens dat bij je kind(eren) of partner/vrienden/familieleden te doen?

Dat is wat ik noem "gezond egoïsme": je kunt immers niet goed voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt.

Stel dat de druk in de cabine van jouw vliegtuig inderdaad wegvalt en er zuurstofmaskers verschijnen. Stel dat je niet eerst bij jezelf, maar bij je kind naast je het masker voordoet. Wat gebeurt er dan? Het risico dat jij het bewustzijn verliest wordt groter en als dat gebeurt, kun je helemaal niemand meer helpen, laat staan je kind.

De logica achter dit verhaal is dus precies dat: heel logisch. Als jij je masker op hebt en minder tot geen risico meer loopt het bewustzijn te verliezen, kun je makkelijker en beter je kind helpen.

In het leven is het net zo: wanneer je een ander op 1 zet, zul je daar zelf uiteindelijk de dupe van worden. Niet alleen vergeet je in zulke situaties vaak jezelf energie en aandacht te geven, waar is de garantie dat die ander jou ook energie en aandacht geeft? Als jij lekker in je vel zit, ben je veel beter in staat ook goed te zijn voor anderen om je heen.

Het is dus eigenlijk helemaal niet egoïstisch om jezelf op 1 te zetten, maar juist heel logisch! Want als jij uitvalt door ziekte of wat dan ook, wie zorgt er dan voor jou? Wie neemt jouw taken over als jij het even niet meer kunt?

Wees dus niet zo eigenwijs en laat je niet van de wijs brengen: als je een keertje nee zegt of voor jezelf kiest, maakt dat geen egoïst van je. In tegendeel. Het maakt waarschijnlijk een gezonder en wijzer mens van je.

En gelukkiger. Dus zet jezelf op 1; zorg goed voor jezelf. En wees dan lief voor elkaar.

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over life coaching, Samantha en artikelen die zij heeft geschreven.





OVER GEZOND EGOISME

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-01-2024 - Agile Trainingen van Capgemini volgen: Lees hier wat de plus
Binnen de digitale wereld, kunnen vernieuwing en ontwikkeling onwijs snel gaan. Daarbij zijn software en ICT onmisbare middelen geworden om werkzaamheden efficiënt uit te kunnen voeren. Denk aan
Lees meer

17-10-2023 - De impact van coachend leiderschap op werknemerstevredenheid
Als leidinggevende weet je beslist wel hoe lastig het is om goed personeel te vinden. Als je dan eenmaal een goede werknemer hebt weten te vinden, wil je deze natuurlijk tevreden houden en zorgen dat
Lees meer

31-08-2023 - Deze training kan jouw sales een boost geven
Je product kan nog zo goed zijn, als het niet verkocht wordt heb je er weinig aan. Natuurlijk heb je met allerlei factoren te maken, zoals de koopkracht en de concurrentie, maar het begint allemaal bi
Lees meer

20-02-2023 - Gratis online leermiddelen voor het oefenen van je theorie-e
Een theorie-examen is een spannende momentopname waarin je moet laten zien dat je over de theoretische kennis beschikt om de weg op te mogen in een auto of op een motor. Het is altijd maar de vraag we
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap