Home / Persoonlijke ontwikkeling Blog / ASSERTIVITEIT: 3 MYTHES ONTKRACHT

ASSERTIVITEIT: 3 MYTHES ONTKRACHT

Wat Klopt Er Wel En Vooral Niet Over Assertiever Worden?

Veel mensen koeseren de wens om assertiever te worden: "nee" leren zeggen, grenzen stellen, voor jezelf opkomen.

Maar dat is natuurlijk doodeng, of niet?

Alles wat nieuw en onbekend is, kan eng aanvoelen. Maar uiteindelijk krijg je er vaak veel voor terug als je besluit door de zure appel heen te bijten.

Bij assertiever worden is het net zo. Het is geen talent dat je wel of niet bezit, assertief zijn is een vaardigheid die je kunt leren. En leren gaat met vallen en opstaan.

Hieronder vind je drie mythes over assertief zijn die ik graag voor je ontkracht. En drie redenen waarom je jezelf nooit zou moeten tegenhouden "nee" te leren zeggen, grenzen te stellen of voor jezelf op te komen!

DE MYTHES:

  1. Eenmaal assertief, altijd assertief - Je kunt niet 24 uur per dag gelukkig zijn (of ongelukkig, bang, blij, boos, verdrietig). Je kunt ook niet 24 per dag een kei zijn in zingen, banden plakken of kleren uitzoeken. Je kunt dus ook niet 24 uur per dag assertief zijn. Er moet ook nog tijd zijn om te slapen, bijvoorbeeld. En om fouten te maken en daarvan te leren.
  2. Zeg nooit meer JA - Assertiviteit is zoveel meer dan NEE zeggen. Het is ervoor kiezen "nee" te zeggen wanneer dat voor jou goed voelt. Maar het is dus OOK ja zeggen als dat voor jou goed voelt. Je grenzen leren aangeven betekent niet meteen dat je nooit meer daarbuiten iets mag ondernemen. Je mag je grenzen namelijk blijven bijstellen en je comfortzone blijven vergroten. En daar hoort ook wel eens een welgemeende JA bij.
  3. Je mag nooit meer niet-assertief zijn - Toen je pas leerde fietsen zonder zijwieltjes, viel je in het begin ook nog wel eens om. Met alles wat je nieuw leert gaat het zo: je moet oefenen om er beter in te worden. Dus als iets 1x goed gaat betekent het niet dat datgene NOOIT meer fout mag gaan. We zijn allemaal mensen, we maken allemaal fouten. Alleen de mensen die willen groeien, leren daarvan. Kies dus voor groei. Heb je een deurmat-dag? Vergeef jezelf. Morgen doe je het anders, want je leert van je fouten.

WAAR JE HET VOOR DOET:

  1. Meer zelfinzicht - Je kunt je eigen grenzen pas aangeven als je weet hoe je in elkaar steekt. Dus is de eerste stap van assertiever worden altijd jezelf leren kennen. Pas wanneer jij weet wat je wilt, kunt en gaat bereiken kun je stappen ondernemen om die wensen werkelijkheid te laten worden.
  2. Meer tijd - "Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf." Door jouw grenzen aan te geven, maak je meer ruimte voor zaken die voor jou belangrijk(er) zijn. Je houdt meer tijd over voor jezelf (zelfinzicht!), je vrienden en familie en je hobby's. Minder tijd voor piekeren, meer tijd voor leuke dingen.
  3. Meer vertrouwen - Situaties die zich mogelijk voor gaan doen in de toekomst blijven onvoorspelbaar. Waar je echter blind op leert vertrouwen ben jezelf. Jij weet hoe je met verschillende situaties omgaat. Jij weet wat je kunt, wilt en gaat doen. Dus groeit het vertrouwen in jezelf en daarmee groeit je wereld. Want je kunt meer dan je dacht en dus wordt je comfortzone groter dan je dacht. Want jij blijft groeien. Ondanks al die grenzen die je hebt gevonden ;)

Met deze 3 mythes ontkracht en 3 redenen waarom jij moet investeren in je assertiviteit, is er geen enkele reden meer waarom je niet nu al meer aandacht aan jezelf kunt geven.

Succes!

________________________________________________________________________

Samantha Spijkers is een positivity blogger en Life & Loopbaancoach. Kijk op www.spijkerscoaching.nl voor meer informatie over life coaching, Samantha en artikelen die zij heeft geschreven.

ASSERTIVITEIT: 3 MYTHES ONTKRACHT

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-02-2023 - Gratis online leermiddelen voor het oefenen van je theorie-e
Een theorie-examen is een spannende momentopname waarin je moet laten zien dat je over de theoretische kennis beschikt om de weg op te mogen in een auto of op een motor. Het is altijd maar de vraag we
Lees meer

25-01-2023 - Deze drie soorten cursussen helpen je om je bedrijf kwalitat
Het succes van een bedrijf hangt af van veel factoren, maar één daarvan is het vermogen om zich te blijven ontwikkelen. Door de juiste kennis en vaardigheden te leren, kunnen bedrijven h
Lees meer

18-07-2022 - Het belang van een VCA diploma
Volgens het onderzoek van de Arbo Inspectie vallen er zo'n gemiddeld 440 slachtoffers met ernstig letsel per jaar op de bouwplaats. Per 100.000 banen gaat het om 133 gevallen. Daarnaast neemt het
Lees meer

17-01-2022 - De voordelen van een goede Business Coach
Werk je in loondienst, dan kun je met je vragen terecht bij je leidinggevende. Ben je ondernemer, dan vraag je je af aan wie jij jouw vragen kunt stellen. De meeste ondernemers denken dat zij het alle
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap